Beginners golfset of niet?

Beginners golfset of niet?

Als startende golfer kent u wellicht het probleem wat te kopen als eerste golfset. Kiest u een beginners-set of toch iets waar u voorlopig mee vooruit kunt? Leest u dan deze blog. U wordt er nooit dommer van :-)

Het dilemma
Vaak krijgen we van mensen die willen starten met golfen de vraag: 'Wat moet ik kopen als startende golfer?'. Terechte vraag, kijkend naar het enorme aanbod van golfmateriaal. Als de golfsport u wel leuk lijkt, is het helemaal niet gezegd dat u daar na een paar keer oefenen nóg steeds zo over denkt. Zeker niet als blijkt dat golfen toch niet zo eenvoudig is als u dacht... En dan is een dure uitrusting zonde.

Wat zijn uw plannen?Driving range
Allereerst is de moeite waard om uzelf af te vragen wat u wilt met de golfsport. Gaat u er fanatiek tegenaan om te kijken hoe ver u kunt komen? Wilt u ééns per maand zakelijk een balletje mee kunnen slaan of wordt u meer een recreatieve mooi-weer-golfer die op een plezierige, gezonde manier uw vrije tijd in wilt vullen? Eén ding is zeker: golfen leert u niet in een week en áls u serieuze plannen heeft om u erin te verdiepen, zal dat tijd kosten om op een bepaald niveau te komen. Oefening baart kunst is voor de golfsport écht van toepassing en iedereen die roept dat hij na een uurtje oefenen een volleerd golfer bleek, is absoluut een leugenaar van formaat.

Hoe het meestal gaat...
Vaak is het zo dat u via vrienden of collega's met de golfsport in aanraking bent gekomen en gewoon eens wilt uitzoeken of het ook iets voor u is. Voor veel mensen is bijvoorbeeld een golfclinic die erg leuk was, een reden om zich eens 'verder te verdiepen' in het fenomeen golf. Na de eerste paar goed geraakte ballen ontstaat dan een soort ongeremd enthousiasme die kan leiden tot zware verslaving. Zéker met lekker weer en goed gezelschap. Maar ja, als starter kun je niet zomaar iedere golfbaan oplopen om eens een balletje te slaan. Omwille van de veiligheid en om traag spel te voorkomen is een GVB (golfvaardigheidsbewijs) of, via een golfleraar, een baanpermissie minimaal vereist. Golf kent veel regels en zonder die theorie bent u een gevaar voor uzelf en nog meer voor de mensen om u heen. Wél zijn er in Nederland Pitch & Put banen met korte holes die iedereen toelaten. Ook een hele leuke manier om kennis te maken met de golfsport.

Is golf moeilijk?Driving
Simpele vraag, lastig antwoord. Golf vereist allereerst enige aanleg. Zonder ook maar enig talent is het lastiger en zeer tijdrovend om het beginnersniveau te ontstijgen. Ook dat hoeft voor sommige geen probleem te zijn maar het kan maar gezegd zijn. Wél is er veel verschil in aanleg voor de sport: de één raakt de bal gemakkelijk goed dan de ander. Balsporters hebben over het algemeen een streepje voor door het balgevoel. Bemoedigend is de gedachte dat, op een enkele uitzondering na, iedereen die er lichamelijk toe in staat is, bij genoeg oefening tóch enigszins kan leren golfen. Het beste bewijsmateriaal is dat er momenteel zo'n 450.000 golfers in Nederland zijn. Ongeveer de helft hiervan speelt echter weinig en dat is te zien als u een dagje om u heen kijkt op een golfbaan. Het zal u opvallen dat er veel golfers op beginnersniveau zijn die misschien toch al jaren (weinig) spelen. Niet oefenen betekent blijven 'hangen' op hetzelfde niveau en voor velen is dat prima. Kwestie van welke ambities u eraan verbindt.

Welk materiaal is noodzakelijk?
Oefenen op de drivingrange is dé manier om uw slagen onder controle te krijgen. Het liefst met golfleraar maar veel golfers kiezen ervoor (vaak om kosten te besparen) als ze die basis tijdens lessen hebben opgedaan, om zonder golfleraar ballen af te slaan op de drivingrange. Een beperkte golfuitrusting is dan voldoende. Een driver, een ijzer 7, een putter, een pitching wedge en sandwedge zijn dan al genoeg. Met een tas eromheen, een paar golfballen en een golfhandschoen voor de grip kunt u 'in training'. Veel starters beginnen zonder driver omdat die nogal lastig kan zijn in het begin.
Wilt u de baan in en een ronde golfen dan moet u wat completer zijn wat betreft de uitrusting. Zo is het slim om een trolley te kopen zodat u niet hoeft te sjouwen. Ook alleen ijzer 7 is dan niet voldoende omdat de verschillende ijzers / clubs staan voor verschillende afstanden. Met meerdere ijzers kunt u de club kiezen die past bij de afstand die u met de bal moet gaan overbruggen. Hoe ver u slaat met welk clubnummer, zal door ervaring gaan blijken.

De hamvraag: welke kwaliteit moet je dan kopen?Driving range
Veel beginnende golfers kiezen ervoor om een pakket met een complete golfset te kopen. Zo'n kant en klaar pakket bestaat uit een tas met een driver, een paar ijzers, soms ook een paar fairway woods en hybride clubs, een putter en een of 2 wedges. Dat is natuurlijk prima mits je geen enorme concessies doet aan de kwaliteit. Een waarschuwing daarvoor is wel op zijn plaats want er is veel rommel te koop. Hoe je beoordeelt of je rommel koopt of niet is nog niet zo eenvoudig. Ons advies is toch om te blijven bij de topmerken in de branche. Die hebben het volume om redelijk tot goed materiaal te maken voor een prima prijs. Het gevaar is dat als u voor € 200 een complete set koopt, u een beroerde golfset heeft aangeschaft die na een paar maanden oefenen al niet meer voldoet aan uw wensen. Vaak zien die setjes er nog goed uit ook dus de valkuil wordt hierdoor alleen maar groter.
Wilson is een van de merken die absoluut aan te bevelen zijn als goede beginnersset. Ook Strata (van Callaway) en Nike zijn merken waar u gerust mee uit de voeten kunt direct na uw start tot een behoorlijke periode daarna. Voor al die prachtige fantasie-merken waar u nog nooit van gehoord heeft geldt: gewoon in de schappen laten liggen. Daar liggen ze prima!
Dat u vervolgens na veel oefening uitkomt bij het aanschaffen van een set (losse) clubs die passen bij uw skills, kan dan altijd nog. Dan loopt het zeker veel meer 'in de papieren' maar is de kwaliteit ook veel hoger. Kwaliteit is gelukkig niet altijd het duurst want op GolfDriver.nl zijn veel goede sets te koop van vorige jaren. Die zijn enorm afgeprijsd dus extra interessant. Zo ziet u maar weer...
Succes met het maken van uw keuzes en veel wijsheid gewenst. Heeft u vragen of is advies gewenst, neemt u dan gerust contact op met onze klantenservice.

Met vriendelijke groet,

Willem van Schaik
Salesteam GolfDriver.nlReacties

 1. Wilco Jordaan Wilco Jordaan

  Bedankt voor uw reactie.
  Zowel de Wilson Hope Platinum serie als de SkyMax sets zijn fraaie sets maar al jaren uit de collectie dus niet voorzien van de laatste, moderne 'technische hulp'. En dat is nu juist zo mooi van de moderne nieuwere golfsets: die zijn voorzien van techniek die het golfen toegankelijker maken door veel meer vergevingsgezindheid. Kijkt u eens naar de Wilson X31 Ladies golfset... die is splinternieuw, voordelig en supergeschikt voor starters!

 2. Wilco Jordaan Wilco Jordaan

  Bedankt voor uw reactie.
  Zowel de Wilson Hope Platinum serie als de SkyMax sets zijn fraaie sets maar al jaren uit de collectie dus niet voorzien van de laatste, moderne 'technische hulp'. En dat is nu juist zo mooi van de moderne nieuwere golfsets: die zijn voorzien van techniek die het golfen toegankelijker maken door veel meer vergevingsgezindheid. Kijkt u eens naar de Wilson X31 Ladies golfset... die is splinternieuw, voordelig en supergeschikt voor starters!

 3. Stephanie Stephanie

  Beste,

  In juli start ik met golflessen, en ben ondertussen aan het kijken om een eigen golfset aan te kopen. Nu twijfel ik tussen de Skymax I7 complete golfset of de Wilson hope platinum golfset. Wat is volgens jullie het beste?

  Alvast bedankt!

 4. Wilco Jordaan Wilco Jordaan

  Ik heb je inmiddels per email ook beantwoord :-).
  Skymax kan in onze beleving niet tippen aan de kwaliteit van A-merk Wilson. Wellicht is Wilson toch niet voor niets marktleider in dit segment ;-)

 5. Sietze Koopmans Sietze Koopmans

  Leuk verhaal mbt beginnende golfer en de setjes die de euro's waard zijn. Ik zag een skymax setje en mijn vraag is of dat een setje is om te kopen of in de schappen te laten staan

 6. Willem van S. (Red.) Willem van S. (Red.)

  Inderdaad, dat zal best. Er zullen best aardige 'merkloze' sets bestaan als u dat bedoelt maar wij zien ze erg weinig. Merendeel in die categorie is van droevige makelij, zowel technisch als qua eigenschappen... Hanteer uw eigen plan en zie deze blog als een leidraad :-)
  Groetjes, Willem

 7. Arend-Jan Bierens Arend-Jan Bierens

  Uw verhaaltje is leuk en verhelderend om te lezen maar wel een beetje 'gekleurd'. Of zie ik dat verkeerd?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden