Drivertest: Callaway X2-Hot v Cobra Bio Cell

Drivertest: Callaway X2-Hot v Cobra Bio Cell

Veel golfers vinden het aan het begin van het seizoen tijd voor wat nieuws in de golftas. Deze keer pakken we de twee meest verkochte drivers van dit moment: de Callaway X2-Hot en de Cobra Bio Cell driver. We leggen ze langs de meetlat én langs elkaar? Zijn er nog wel genoeg verschillen? Tijd voor de test op de driving range.

Als er één soort golfclubs snel evolueert, is het wel de productgroep drivers. Elk seizoen brengen diverse fabrikanten clubs met nieuwe innovaties en roepen ze dat er grote verschillen (lees: verbeteringen) zijn in vergelijking met de voorgangers. Bij GolfDriver.nl kijken we daar met een kritisch oog naar. Tuurlijk, er is veel functionaliteit ontstaan met de introductie van een aantal nieuwe features maar is het ook echt beter? Merk de gemiddelde golfer wel iets van al die verbeteringen? Waar het op neer komt is de vraag: ga je er beter van golfen? In de drivertest van vandaag komen we er zeker achter :-)Callaway versus Cobra

Callaway X2-Hot versus Cobra Bio Cell
Zowel Callaway als Cobra timmeren hard aan de weg. Deze twee premium merken hebben samen zo'n 30% marktaandeel in Nederland als het gaat om golfclubs en dat is best veel. In de golfindustrie gaan tegenwoordig grote bedragen om dus mogen we best wat verwachten van al dat geïnvesteerde geld.
Kijken we naar specifieke zaken dat zien we zowel bij Callaway als Cobra techniek die de sweetspot groter maken (meer vergeving). Ook hebben beide merken innovaties die een maximaal trampoline effect veroorzaken (meer lengte) en het zwaartepunt van het clubhoofd omlaag brengen (meer lift, meer carry). Grappig om te zien is dat elk merk een eigen interpretatie geven aan de invulling met eigen benamingen. Andere benamingen, andere aanpak maar dezelfde soort resultaten.

Regelbare loft
Wellicht het belangrijkste technische snufje van de hedendaagse driver is de loftinstelbaarheid. Dát is wel erg praktisch voor golfers van ieder niveau. Als beginnende golfer heb je namelijk behoefte aan een hogere loft om de bal gemakkelijk de lucht in te krijgen. Naar mate je beter kunt golfen, wil je een lagere loft om juist minder hoogte maar meer lengte in de drive te krijgen. Handig dat je hiervoor sinds vorig jaar (Cobra was de eerste met hun MyFly instelbaarheid) geen andere driver meer hoeft te kopen maar je je driver gewoon even kunt bijstellen.

De test der testen :-)Cobra Bio Cell driver
Als eerste pakken we de Callaway X2-Hot driver. Hij ziet er zeker hot uit met zijn prachtige design en flitsende kleurgebruik. We slaan 10 ballen achter elkaar het veld in met de meetapparatuur aan. Die kijkt wat er precies gebeurd met de lengte, balsnelheid en spinrate (minder spin, meer lengte en minder afwijking van de beoogde lijn). Vervolgens pakken we de Cobra Bio Cell driver en slaan we eenzelfde aantal ballen.
De Callaway voelt 'lekker' aan. Niet te licht vooral, en hoewel dat persoonlijk is, geeft dat ons het gevoel van meer koersvastheid. De drivers staan beide op 9,5* loft ingesteld en de balvlucht is dan ook lekker laag en vlak. Het lichte geluid bij impact van de Callaway brengt een lach op het gezicht want dát klinkt wel erg goed. Een beetje zoals we vooraf hadden gedacht maar dat onderstreept juist de Callaway merkbeleving. Twee van de 10 ballen worden niet helemaal zuiver geraakt (zwakjes, ja) maar heel veel leveren we daarmee niet in. De verste en de minst verre slagen strepen we weg en dan komen we toch op een totale gemiddelde lengte van 277 meter (inclusief uitrollen op een vochtig grasveld).
Dan de Cobra Bio Cell, een trendy uitziende driver met een cell-structuur kroon waarbij het gewicht anders wordt verdeeld. De eerste slagen zijn direct goed raak. Wél duidelijk minder ver dan de Callaway maar wel mooi laag.  Het voelt allemaal er beheerst en het geluid is eigenlijk wat te hard. Zo luid dat de mensen naast ons in de drivingrange over het lage muurtje komen kijken. Het adresseren van de Bio Cell driver is wel wat duidelijker dankzij kleur en contoren. Hij ziet er gewoon goed uit en voelt ook prettig aan. Al zijn de cijfers minder spectaculair met zijn gemiddlde 263 meter, deze driver geeft wél vertrouwen. De Callaway heeft met 2680 rpm de laagste spinrate en dus minder afwijking al is het verschil met de Cobra te verwaarlozen...

Conclusie?
Cobra is als merk de laatste paar jaar meer innovatief bezig dan trendvolger Callaway die eigenlijk gewoon maakt wat TaylorMade het jaar ervoor introduceerde. Leuk is dat Cobra met 6 verschillende kleuren de golfsport wat 'jonger' en toegankelijker maakt en dat is óók wat waard. We laten de conclusie dan ook aan u. Probeer ze zelf, kijk hoe het voor u voelt en bestel ze voor de goede prijs op www.golfdriver.nl :-) Veel plezier!

Reacties

  1. Patrick Patrick

    Zo zie je maar. De grote merken ontlopen elkaar weinig. Beetje kort door de bocht dat Callaway alleen maar TaylorMade kopiëert maar dat zal wel een beetje gechargeerd bedoeld zijn.

  2. Andries Koens Andries Koens

    Mooi om te horen dat er toch nog goeie redenen zijn om veel geld uit te geven aan nieuwe gear :-)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden