Nieuw, nieuwer, nieuwst!

Nieuw, nieuwer, nieuwst!

Hoe snel gaat de techniek? Zou het écht zo zijn dat de nieuwste collecties golfclubs veel beter zijn dan de series van pakweg 2 jaar terug? Wij gingen voor u op onderzoek uit!

Hoe zit het nou?
GolfDriver.nl is een golfwebshop die niet alleen de allernieuwste collecties verkoopt maar ook de collecties van vorig seizoen of dat van dáárvoor. Hoe groot zijn nu eigenlijk de verschillen? Maakt het wat uit of u een driver gebruikt van dit seizoen of dat van pakweg 2 seizoenen geleden? Die vraag horen we regelmatig dus namen we de proef op de som...

Cobra AMP Cell driverKleren maken de man!
Bepakt met 2 nieuwe Cobra drivers vertrokken we op één van de mooiste dagen van begin maart richting driving range voor een ultieme test. Bij ons hadden we de splinternieuwe, zojuist geïntroduceerde Cobra Fly-Z driver en een Cobra AMP Cell driver uit seizoen 2013. Cobra is als premium merk aan haar stand verplicht om elk jaar weer verbeteringen in hun materiaal te presenteren. 'Mooier en beter!' wordt er dan heel hard geroepen. Maar is dat ook zo? Als we de nieuwste Fly-Z bekijken... ja, dan zien we wel iets fraais. Zó tot in detail afgewerkt materiaal en harder glimmend dan ooit. Zelfs deze zwarte versie doet zowat pijn aan je ogen. De AMP Cell driver (blauwe versie) is toch ook echt wel mooi maar liggend naast de nieuwe Fly-Z vraag je je niet af welke het model uit 2015 is. Dat is gelijk duidelijk... voortschrijdend inzicht vertelt dat de Fly-Z er uitbundiger uitziet. Hij valt gewoon meer op. Het clubhoofd van de drivers is 460cc al lijkt de Fly-Z door het ontwerp wat groter.
Cobra Fly-Z driver
Aan de bak met de Cobra AMP Cell
En toen? We (Edward, HCP 29, en ondergetekende, HCP 8) trekken de headcovers van de beide drivers en peuteren het cellovaantje van het clubhoofd. Er wordt wat mannelijk opzichtig heen en weer gezwiept met de clubs. "Laat maar komen, die ballen!" klinkt het als het mandje zich vult met drivingrange ballen. Tuurijk, echte ballen zijn beter en vliegen verder, maar dat probleem ondervinden beide drivers dus dat maakt voor nu niet uit. De van stiff flex shaft voorziene clubs stellen we in op 10,5 graden loft... "Voort met de geit!"
We beginnen het spektakel met de Cobra AMP Cell driver, één van de eerste drivers met die handige loft instelbaarheid. Een serie van 10 drives... De eerste ballen van ondergetekende zijn goed raak en redelijk rechtuit landen ze ergens tussen de 230 en 260 meter met daarbij een rol van maar een meter of 10 (nat gras). De AMP Cell driver klinkt bij impact enigszins gedempt, haast onderdrukt maar de balvlucht is keurig en het balcontact voelt solide. Gevoel van controle overheerst... "Lekkere driver met keurige vlucht en afstand", denk ik hardop. Hier kun je prima mee voor de dag komen bij je golfmaten. Dan is Edward aan de beurt met zijn serie van 10. De eerste bal is goed raak, vervolgens een paar niet helemaal vol geraakte ballen maar de laatste paar zijn wel weer prima. Wat direct opvalt is dat de 2e en 3e bal, die duidelijk wat minder zuiver geraakt werden, slechts een meter of 20 voor de goed geraakte bal ligt. Alleen de steile curve in de balvlucht verraadde de matige slag, niet zozeer aan het uiteindelijke resultaat. De 10 ballen liggen tussen de 190 en 235 meter inclusief rol dus dat is helemaal niet slecht :-). Dit was niet de eerste keer dat we met deze driver op stap gingen en voor zover de herinneringen aan de vorige keer nog op het netvlies lagen, is de beleving nu niet anders: lekker, goed, zuiver maar niet echt spectaculair. Moeilijk verklaarbaar waardoor dat nou precies komt.

En nu de allernieuwste Cobra Fly-Z driver!
Handenwrijvend pakt Edward de Cobra Fly-Z driver. Jaaaa, erg mooi. Hij vóelt ook "anders" dan de AMP Cell driver. Kan ook de fantasie zijn want hier hebben we allebei nog niet mee geslagen. Dan een luide PENG! De eerste bal is goed raak, zeg. Het geluid is agressiever en wat harder dan bij de eerste driver. "Wát een balcontact" roept Edward terwijl de bal door de lucht vliegt. De balvlucht is lager en rechter maar het resultaat is nagenoeg gelijk met de verst geslagen paar ballen van de AMP Cell driver. Ook de volgende paar ballen zijn goed geraakt, op de laatste na. Gemiddeld zo'n 215 meter is het resultaat met één uitschieter van 250 meter. Edward draagt met voldane blik de Fly-Z driver over. Mijn beurt!
Bal na bal vliegen hard van het clubblad. Het vóelt spectaculair, het klinkt spectaculair en de beleving is duidelijk beter, intenser. Vreemd genoeg kun je dat aan het resultaat nauwelijks zien. Ook deze ballen liggen gewoon verspreid tussen de ballen uit de eerste sessie met de AMP Cell driver. Gemiddeld rond de 250 meter met 2 uitschieters rond de 275 meter, inclusief rol. Dat is wel erg ver onder deze condities.

En dan is er een conclusie
Ja, de balvlucht is met de Fly-Z driver lager dan met de AMP Cell driver, ondanks dezelfde loft. We zijn het erover eens dat de Fly-Z driver meer in ons losmaakt. Ben je op zoek naar spektakel en zie je golf meer als beleving, dan kan ik me de keuze voor een Cobra Fly-Z heel goed voorstellen. Wil je voor een dubbeltje op de eerste rang en is vergeving belangrijker dan spektakel, dan lukt dat met de inmiddels ver in prijs gezakte AMP Cell drivers ook prima. Verschil in afstand is er wel in het voordeel van de Fly-Z maar dat verschil is kleiner dan verwacht. Beleving is wél echt anders. Een beetje zoals het verschil tussen rijden in een comfortabele Volvo V70 en een mooie, sportieve Audi A5. Zo voelt het. Maar kijkend naar resultaat kun je met beide auto's gewoon de 250 KM per uur aantikken... daar zit niet veel verschil tussen. En dat valt dan eerlijk gezegd tóch nog een klein beetje tegen :-)

Reacties

  1. Patrick V. Patrick V.

    Doe mij maar golfclubs van een paar jaar geleden. Beter voor je financiële gezondheid, haha.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden