Nieuwe golfclubs beter dan mijn oude?

Nieuwe golfclubs beter dan mijn oude?

U kent wellicht het dilemma: "wat schiet ik op met een set nieuwe golfclubs? Koop ik iets nieuws of hou ik ze nog een jaartje?". Iedereen roept er wat over. Deze blog brengt u misschien wat meer helderheid...

Casus

Ik hoor u denken: "deze commerciële golfshop-meneer gaat mij echt niet vertellen dat mijn oude ijzers nét zo goed zijn zijn als splinternieuwe ijzers". Een beetje voor de hand liggend, ja... dat geven we toe :-). We zijn een golfshop en we verkopen inderdaad graag golfclubs en golfsets, dat is duidelijk. Tóch is het nog maar de vraag of u er in alle gevallen echt iets mee opschiet als u uw golfclubs gaat vervangen. Wat zijn de overwegingen?

MacGregor golfclub blade golfsetHTitleist golfclub bladeoe was het 'vroeger'?

Al vele jaren speelt men golf. Kijkend naar echte, oude golfclubs is het lastig om een glimlach te onderdrukken. Het contrast tussen heel oud en splinternieuw golfmateriaaal wordt zeker elk jaar groter. Kijkend naar ijzers zag je vroeger alleen maar 'blades'. Massief gesmede ijzers waarmee je óók vandaag de dag, écht meters kunt maken. Kijk je naar 30 jaar oude beelden van The Masters (PGA Tour) dan zié je ook dat de pro's daar gewoon 180 meter slaan met een ijzers 7. Dat doen mannen als Tiger Woods vandaag de dag echt niet heel veel beter.


Wat verandert er?

Steeds meer ontwikkelingen in technologie en gebruik van nieuwe materialen laten drastische veranderingen zien ten opzichte van vroeger. Héél opmerkelijk om te zien is dat de blade design golfclubs, de clubs voor gevorderde golfers die de techniek hebben om de bal zó te raken als ze willen, wat mooier zijn geworden dan vroeger maar de opbouw, vorm en technische samenstelling niet zo heel veel zijn veranderd. Heel veel PGA pro's zijn nog steeds wild enthousiast van blades golfclubs omdat het volle, zuivere contact met de bal veel feedback geeft. Natuurlijk zijn de blades van nu verder geperfectioneerd om bijvoorbeeld meer spin, meer gevoel of meer stuurbaarheid te genereren maar in grote lijnen is een blade nog altijd een blade.


Cavity back

Wél grote verschillen zijn er sinds de opkomst van de 'cavity back'. Deze vinding heeft de golfsport een stuk toegankelijker gemaakt. Hierbij is het clubhoofd van de golfclub  voorzien van een holle achterkant die ervoor zorgt dat de bal meer wordt gelanceerd en daardoor verder wordt geslagen door de hogere balsnelheid. Deze cavity back brengt ook veel vergeving: niet volledig in het centrum geraakte ballen houden dan toch grotendeels hun bedoelde richting en afstand. De laatste paar seizoenen vullen veel merken de cavity back op met kunststoffen om trilling en feedback beter te maken. Daar liggen wel wat verschillen tussen de merken onderling wat de ene set gewoon beter of prettiger hanteerbaar maakt dan de andere. Daarnaast verschillen de benamingen van de cavity back bij de diverse merken. De Speedpocket (TaylorMade) klinkt daarbij misschien nog wel het leukst.


Dikke zool

De meest vergevingsgezinde ijzers hadden de laatste jaren een opvallend dikke zool (onderrand van het clubhoofd). Veel gewicht onderin brengt veel 'lift' omdat men de bal onderop raakt door het lage zwaartepunt. Gevolg is een meer voorspelbaar gedrag van de bal door meer hoogte en daardoor meer controle. Mooi maar niet iedereen was even gecharmeerd van het feit dat het wel overduidelijk was dat de set die je in je tas had, zichtbaar een echte beginnersset was. Daarom zijn die eigenschappen nu ook verwerkt in clubs met aanzienlijk dunnere zool maar met dezelfde enorme vergeving. Knap gedaan...


Gevoel en feedback

Door verschillende materialen te combineren in één clubhoofd bereiken veel fabrikanten het doel om meer de golfer met meer gevoel en controle te laten golfen. Voor ver gevorderde golfers gaat er niets  boven de zuiverheid van een blade maar vooral de grote groep golfers met handicap 20 tot 54 hebben veel baat bij wat hulp van de techniek. Dáár zit mijns inziens hét grote verschil in de nieuwere clubs van tegenwoordig.


Conclusie?

Goede golfers kunnen met de meest beroerde set al redelijk uit de voeten als men er even aan heeft kunnen wennen. Maar voor die golfers die nog niet al te veel skills bezitten, is een nieuwe set zeker geen overbodige luxe. Nieuwe innovaties brengen die vergeving, de 'game improving' eigenschappen die het verschil maken tussen nét op de fairway blijven of behoorlijk in de rought terecht komen. Het maakt vooral dat men meer plezier beleeft aan deze zo mooie sport :-).


Reacties

  1. marcus marcus

    Bedankt voor het eerlijk artikel. Je kunt nieuwe kopen of deze overkopen van die spelers die precies aan het hoger niveau geraakt zijn. Keuze genoeg

  2. Patrick Franssen Patrick Franssen

    Theorie is toch bijzaak! Als je geen goed gevoel meer hebt bij je clubs, koop je nieuwe. Kan het daar in ieder geval niet aan liggen, hahaha. Leuk artikel, Willem

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden