Onderweg met: de 2013 Mizuno EZ ijzerset

Onderweg met: de 2013 Mizuno EZ ijzerset

In 'Onderweg met' gaan we een rondje de baan in met nieuw golfmateriaal. Deze editie nemen we de nieuwe Mizuno EZ ijzerset mee om te testen en kritisch te bekijken. Ook nieuwsgierig naar onze bevindingen met deze mooie ijzers? Lees dan verder!

Eerder deze week kregen we de eerste lichting Mizuno EZ ijzers binnen. We zaten er met smart naar uit te kijken want deze zou volgens fabrikant Mizuno écht vernieuwend moeten zijn. Deze ijzers zijn er in 'normale' uitvoering en 'Forged' uitvoering. Op het oog nagenoeg gelijk maar verschillend in constructietechniek waardoor de normale ijzers qua eigenschappen het best passen bij beginnende tot redelijk gevorderde golfers en de forged (gegoten basis) het meest gericht zijn op ver gevorderde golfers die meer gevoel en feedback zoeken. We hebben de 5 - PW set met regular steel shaft bij ons (6 ijzers), daar redden we het wel mee.

Mizuno EX ijzersWe komen wat laat aan bij de golfbaan maar even een paar ballen drivingrange is wel lekker. Daar valt na 25 ballen wel op dat Mizuno weer een puik stukje techniek heeft laten zien maar 'écht vernieuwend', zoals ze het zelf noemde, vind ik misschien wat ovedrdreven. Ach... dat is marketing taal. Wél ziet deze EZ-serie er attractief uit met de mooie donkere afwerking. De club voelt bij balcontact weer heerlijk 'vast' aan, net als bij de voorlopende JPX-series.
De Tee van hole 1 leent zich direct voor de vuurdoop om met ijzer 5 de 180 meter Par 3 hole te overbruggen. Ik raak een beetje hoog op de bal maar goed genoeg. Het verrassende geluid bij impact lijkt op een harde 'klak' en het leidt me wat af. De bal is iets te kort en nestelt zich in de rand van de green, een meter of 8 voor de vlag. Ik realiseer me dat als ik wél exact had geraakt, dat de bal waarschijnlijk over de green was gerold. De lanceerkracht van deze ijzers valt dus zeker niet tegen. Een put die 2 cm links van de hole eindigt, laat een 'tip-in' over. Par, niet verkeerd (met mijn HCP 12).
Hole 2 is een lange Par-4. Dapper kies ik ervoor om met een driver en een lang ijzer te proberen om de green te halen. Voor de gelegenheid heb ik ook een Mizuno JPX-825 driver meegenomen om in de Japanse sfeer te blijven. Peng... goed geraakt. zeg. Mooi centrum fairway met nog zo'n 150 meter te gaan tot de vlag. Laten we ijzer 8 eens proberen. Tijdens het adresseren valt op dat het bovenaanzicht van het clubhoofd van deze Mizuno EZ ijzers vrij dik is. Dat geeft vertrouwen zegt men. Het ziet er in ieder geval goed uit en dat doet toch wat. Oei, de bal vliegt over de green, 20 meter van de pin in de rough. Mijn vermoeden wordt bevestigd: wat slaan deze EZ ijzers hard, zeg. Dat scheelt met deze club zomaar een meter of 15 met Mizuno's vorige JPX-ijzers. En wat ligt de bal lastig nu. Vóór een boom met nog geen 30 cm ruimte voor een swing. Dat wordt truckendozen-werk. Een korte tikje met ijzer 7 brengt de bal op 4 meter van de vlag en de 2 puts daarna zorgen voor 5 slagen op hole 2. Zonde, een bogey. Het begint te regenen.
Mizuno EZ ijzersVlak nadat mijn golfmaat de bal rechts volledig uit de baan slaat :-) gaat m'n drive op de Par-5 hole 3 laag en ver. Zéker 275 meter, links op de fairway. Nu zou ik een houten 3 willen pakken maar omdat we vandaag ijzers testen, pak ik ijzer 5 om de green te halen. Is toch wel 200 meter nog... lastig. Slag 3 is veel te wild. Ga je blijkbaar toch rare dingen doen als je té hard wilt slaan. Forceren.. beginnersfout. De bal komt helemaal links van de green terecht, 60 meter van de vlag. Valt me op dat deze Mizuno ijzers bij zo'n mis-hit de bal tóch nog aardig afstand maakt. Leve de vergevingsgezindheid. Met een chip en maar liefst 3 puts  (grrr) weer een bogey. Was niet nodig geweest (maar dat is het nooit, haha). Nog altijd een stuk beter dan de 8 slagen van mijn golfmaatje (tobbert!) op deze hole.
Op hole 4 begint het harder te regenen. Als mooi-weer-golfer ga je jezelf dan toch een beetje ergeren. Jammer wel. Drive is prima, midden green. Ijzer 6, een chip en 2 puts brengen weer een bogey. De controle die ik heb met deze Mizuno ijzers bevalt me zeker. Lekker 'dik' balcontact en redelijk goed stuurbaar. Voor nog meer stuurbaarheid had ik misschien de Forged EZ ijzers uit deze serie moeten pakken. Hole 5 gaat super. Na een verre drive en een formidabele slag met ijzer 7, ligt de bal nog geen 3 meter van de vlag. Ik krijg steeds meer gevoel van lengte met de ijzers met deze birdy-kans tot gevolg. Put is echter nét te kort met wéér een bogey tot gevolg. Op de afslag van hole 6 (korte Par-4) pak ik mijn ijzer 5. De harde klik bij het raken van de bal, trekt de aandacht van de marshall die zich even bij ons heeft gevoegd. "Mooi geluidje, zeg!" merkt hij op. Die Hot Metal innovatie zorgt voor deze aparte klak-geluiden maar het begint me steeds meer te bevallen. Fijne ijzers gewoon... die Mizuno EZ. Hole 6 eindigt in een keurige par en de Par-5 hole 7 is een bogey. Putje te veel. Hole 8 is met een mooie ijzer 6 afslag (par 3, 175 meter) een mooie par en op hole 9 overleggen we even over wat we doen. Het regent al dik een uur en steeds harder ook. We besluiten na deze hole aan de koffie te gaan. Hole 9 is een leuke Par-4 langs het water en met een ijzer 6 hou ik keurig 160 meter over. De approach bal verdwijnt echter nét in het water dankzij een licht naar links afzwaaiende bal. Zonde zeg. Een drop een een perfecte pitch en korte put beperken de schade. Bogey.
Nou, 41 slagen is helemaal niet slecht, in tegendeel. En dat met voor mij nieuwe ijzers... Tsjonge, het wordt nog wat met deze Mizuno EX ijzers. Prima voor, wat mij beteft, welk niveau dan ook. We hebben het gevierd met bier en bitterballen in plaats van een bak koffie. De Mizuno EZ ijzers zijn aanbevelingswaardig. Explosieve techniek die 'helpt' daar waar nodig! Leerzaam vandaag: vaker mijn ijzers pakken bij lange slagen ipv fairway woods. Dat gaat ook prima!


     

Reacties

  1. Willem van Schaik Willem van Schaik

    Zie nu pas dat ik de reactie van Remco nog niet heb beantwoord... Schande (sorry).
    De Forged uitvoering is met jouw HCP voor de hand liggend: wat minder vergeving maar meer gevoel en stuurbaarheid...

  2. Remco van Leer Remco van Leer

    ALs mizuno fan met handicap 14 wil ik de nieuwe EZ aanschaffen. Wat is slim de Forged versie of de gewone?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden