Onderweg met de Titleist AP2 714 ijzers

Onderweg met de Titleist AP2 714 ijzers

Bij GolfDriver.nl zijn we altijd erg positief over het golfmerk Titleist. Best een uitdaging om dan een 'blanco' oordeel te vellen over de fonkelnieuwe AP2 714 ijzerset waar we mee op pad zijn geweest...

Titleist is een merk met historie en een fantastisch imago in de golfsport: niet goedkoop maar uitblinkend in kwaliteit en innovatie. Voor Titleist ook een reden om niet elk jaar, zoals alle andere premium merken, maar elke 2 jaar met nieuwe golfclubs te komen. Gevolg is dat we er altijd erg naaruit kijken. Wat is er veranderd en hoeveel beter kan het nog? De 'oude' 712 ijzerserie was al fantastisch en daardoor heel veel gebruikt door de pro's. Handenwrijvend gaan we dan ook de baan in met de nieuwe 714 serie, en wel de AP2. De AP1, de ijzers met Cavity Back voor golfers die vergeving belangrijker vinden dan controle en stuurbaarheid, laten we nog even thuis.

Het toneel is vandaag golfbaan Craijestein in Dordrecht. "Laten we beginnen met een bak koffie" hoor ik mijn maat roepen. Kijkend naar het donkere wolkendek, heeft hij zeker een punt. Het druppelt zachtjes maar beter weer was gelukkig wel voorspeld. Even inslaan doen we vandaag niet omdat de koffie simpelweg meer trekt en we de verrassing van de Titleist golfset liever voor op de baan willen bewaren.

rayestein
Een half uurtje later staan we op de tee van hole 1. Maat Edward (HCP 32) pakt zijn driver (Mizuno JPX-825) om het grootste deel van de 277 meter te overbruggen maar ondergetekende (Willem, HCP 8,6) zal het eerste ijzer (4) hanteren. De drive van mijn maatje laat de bal nestelen in de bomen, rechts van de fairway gevolgd door een "even warmdraaien hoor"  als excuus. Mijn ijzer 4 brengt de bal tot minder dan 90 meter van de vlag, enigszins links. Oeoeoe, dat voelt goed, zeg. Het balcontact voelt boterzacht terwijl de balsnelheid enorm is. Bijna 190 meter (korte rol door natte baan) is echt niet slecht, meer dan ik had ingecalculeerd. En wat een lekker gevoel geven deze ijzers de gebruiker. Slag 2 van Edward gaat met ijzer 6 over de green. Ook hij is geschrokken van hoe hard de bal van het clubblad springt.  "Onbeschrijfelijk" zoals hij het noemt, is wat overdreven maar toch. Mijn 2e slag met een ingetogen ijzer 9 is ook iets te lang maar niet meer dan 4 meter rechts naast de vlag op de green. Helemaal niet verkeerd en een mooie birdy-kans. Slag 3 van Edward gaat weer terug over de green door met de SW echt op de lip te raken. De bal schiet laag over de green (herkenbaar voor iemand???). Een goed hoorbare "tsja, dat gebeurt als je HCP 32 hebt" kan ik niet onderdrukken :-). Twee puts brengen Edward een bogey en mijn put van 4 meter eindigd 2 cm recht voor de hole. Pffff, beetje meer wind en het was een birdy... Parretje is ook mooi om te beginnen. Maar wat een pret hebben we alweer met deze mooi uitziende, splinternieuwe Titleist clubs. Op weg naar de volgende hole bekijken we ze eens dichtbij en we zijn het eens: deze clubs zien er in detail echt mooi uit. Mooie materialen, mooie afwerking. Daar kun je echt mee aankomen bij je maten (lekker belangrijk) als je gevoelig bent voor status.
Titleist AP@ 714 ijzers
We lopen de holes langs en steeds meer krijgen we 'grip' op de prettige eigenschappen. Hole 6 is een aardig voorbeeld van je toch nog laten verrassen als je té optimistisch wordt. Ondanks dat dit een par 5 is, gaan we voor 3 slagen tot de green en daar past afslaan met ijzer 4 prima in. De parallel aan de spoorbaan gelegen fairway 'trekt' aan je bal (blijkbaar). Zonder dat ik het gevoel had verkeerd te raken, was er wel bijna 200 meter balvlucht maar zwaait de bal nét over de hekken en stuitert deze op de keien van het spoor. Out of bounce terwijl we er zo lekker inzaten. "Jammer zeg, Willem" grapt Edward. De opmerking zorgt voor extra concentratie bij de volgende slag. Daar waar de maat een mooie par maakt, scoor ik een beroerde double bogey. Geen nood want ook met Stablefort is het gat in score tussen ons al groot genoeg (we blijven competatief, haha)...

Uiteindelijk is de par-4 hole 9 aan de beurt. Bijna 340 meter met een dogleg naar links, absoluut één van de leukste holes van heel Craijestein met een verhoogde green met water ervoor. Tóch dit keer geen ijzer maar met de driver want we gaan de bocht afsnijden door over de hoek met bomen te slaan. Dat blijkt nog niet mee te vallen met deze Titleist 913 D2, 9* loft driver want de boomtoppen blijven niet onberoerd. De bal land toch keurig, links van de fairway op nog geen 100 meter van de vlag. Maat Eduardo's 'drive' van circa 160 meter met ijzer 4 (verschil moet er wezen) landt net voor de bocht waardoor er nog steeds bomen tussen hem en de vlag staan. Titleist AP2 714 ijzersKost dus een slag extra om op de green te komen. Ijzer 7 brengt hem tot voor het water in plaats van er vlak achter. Beetje te veel gras geraakt maar ondanks dat genereert de Titleist club toch veel afstand en houdt hij richting. Mijn 2e slag licht op de green, 4 meter naast de vlag. Ijzer 9, hoge balvlucht, zeer goed te doseren... prima stroke met een birdy-kans. Edward gaat van vlak voor het water maar net over de green met zijn sandwedge uit de 714 serie. Niet helemaal lekker geraakt waardoor te veel lengte. De daarop volgende chip is wél heel goed en valt dood neer, nagenoeg naast de vlag waarna zijn put netjes valt. Ook mijn langere put valt dus beiden stappen we met een goed gevoel van de baan. Het begint weer te druppelen dus nét op tijd klaar.

Samenvattend zijn we zeer goed te spreken over de nieuwe Titleist AP2 714 ijzers. Toegegeven... deze gegoten ijzers zijn geschikter voor golfers met lager HCP omdat de vergevingsgezindheid van deze ijzers niet optimaal is. Daarvoor zou de Titleist AP1 714 ijzers geschikter. Opvallend is het zachte gevoel bij balcontact. Heerlijk en brengt veel controle en stuurbaarheid en, laten we eerlijk zijn, daar kun je met een hoog HCP nog niet zo veel mee. Vandaag was ik wel een beetje in het voordeel omdat mijn huidige set ook van Titleist is (en wel de AP2 710 van inmiddels 4 jaar oud). Vanaf vandaag is dat overigens veranderd :-). Of de set aanbevelingswaardig is lijkt met dan ook een overbodige opmerking (ja dus).
Reacties

  1. Edward Edward

    Leuk verhaal. Heeft me erg enthousiast gemaakt en dit weekend heb ik ze bij jullie besteld met 1 inch extra lengte en 2 graden upright fitting. Nu nog de baan in :-). Bedankt allemaal!

  2. Herman Pleysier Herman Pleysier

    Grappig verhaal. Ben al even aan het oriënteren voor deze fijne clubs en dit draagt toch weer wat bij. Moet nog even wennen aan die Titleist prijzen allemaal :-(.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden