Online golfclubs kopen... clubfitting noodzakelijk?

Online golfclubs kopen... clubfitting noodzakelijk?

De éne golfer vindt het fantastisch, de andere moet er niet aan denken: Het online kopen van nieuwe golfclubs. Vaak is online kopen veel voordeliger dan offline in een golfwinkel maar hoe gaat dat dan? Kan iedereen wel goed met 'standaard clubs' uit de voeten of is altijd maatwerk nodig? Deze blog gaat over het wel of niet kopen van 'als maatwerk' gefitte golfclubs. We brengen graag licht in de duisternis...

Wat is wijsheid?

Is het slim om nieuwe golfclubs online te kopen? Drivers, fairway woods, hybrides en putters worden in 95% van de gevallen in de 'standaard' uitvoering verkocht dus dat is meestal geen probleem. Hooguit dat met eens een keer kiest voor een speciale grip (type of dikte) of shaft maar daar houdt het vaak wel mee op. Maar is het slim om bijvoorbeeld ook je ijzerset op het internet aan te schaffen? Veel golfshoppers vragen zich dat af. Het zou wel erg voorspelbaar zijn als wij, van online golfshop GolfDriver.nl, gaan roepen dat online ijzers aanschaffen echt geen kwaad kan. Dat doen we niet zomaar want het ligt echt genuanceerder dan dat. We leggen graag even uit wat wij ervan vinden.

 

Prijsniveau

De prijzen in een online golfshop zijn vaak veel interessanter dan in de 'offline golfshop'. Daar was u zelf al achter gekomen. Online golfshops hebben een aanzienlijk lager kostenpatroon (geen showroom, minder personeel, etc.) dus dat is ook niet zo vreemd. De besparing van al die winkelkosten resulteert in lagere prijzen voor dezelfde producten. Wij denken dat dié golfers die de beleving van een luxe golfwinkel en het persoonlijke contact met een adviseur kunnen waarderen, het ook niet zo erg vinden om meer te betalen voor hun golfmateriaal. Dat is vaak een bewuste keuze. We zien overigens wel duidelijk dat die groep kleiner wordt en men vaker kiest voor het besparen van soms honderden euro's door online te kopen.

GolfDriver.nl en golfclub fitting


Wat is 'standaard' en wat is 'clubfitting'?

Allereerst zullen we de termen 'standaard' en 'clubfitting' even toelichten. Bestelt u (al dan niet online) nieuwe golfclubs zonder u te laten inmeten, dan ontvangt u deze uitgevoerd in de 'standaard' fabriek specificaties. Alle fabrikanten hanteren dat als uitgangspunt. Deze clubs zijn ontwikkeld op de kenmerken van een zo breed mogelijk golfpubliek: de gemiddelde golfer. Standaard staat dus voor de onaangepaste 'fabrieks uitvoering' m.b.t. de lengte en specificaties van de club, aansluitend op een zo groot mogelijke doelgroep.

Clubfitting betekent simpelweg het aanpassen van golfclubs aan uw lichaam, persoonlijke eisen / wensen en vaardigheden. Omdat golfers verschillen van elkaar, staan wij als leverancier zeker achter de stelling dat niet iedereen met exact dezelfde standaard specificaties optimaal uit de voeten kan. Er zijn zeker legitieme redenen om u te laten opmeten en nieuw te kopen clubs te laten aanpassen op uw persoonlijke meetgegevens. Of dat u een paar honderd euro waard is, laat ik dan even in het midden. Bijvoorbeeld: Erg grote of juist erg kleine golfers hebben vaak baat bij een gefitte golfijzer set. Met iets te lange clubs kun je nog wel uit de voeten als u ze wat korter vastpakt / gript. Als lange golfer met veel te korte clubs spelen is echter vragen om problemen. Lichaamsverhoudingen en hoe uw swing in elkaar steekt is hierbij ook soms belangrijk. Zo is een golfswing uitvoeren met te korte clubs zowel voor uw rug als voor uw resultaten niet zo best. Daarnaast is het de bedoeling dat de zool van uw club parallel aan de grond is bij impact van de bal (juiste 'lie'). Bij lange mensen met te korte clubs klopt die lie vaak niet helemaal waardoor het lastig wordt om rechtdoor te slaan.


Niveau en ambities

Voor heel veel beginnende golfers met min of meer gemiddelde lichaamsbouw durf ik best te beweren dat clubfitting nog niet veel zin heeft. Deze grote groep golfers heeft nog geen 'vast ingesleten stand' bij het adresseren van de bal en zal echt niet merken of hun clubs een centimeter te lang of te kort zijn. Zuiver raken van de bal is voor deze categorie golfers al niet zo eenvoudig omdat hun swing bij iedere slag nog verschilt. Belangrijk is dat men comfortabel achter de bal staat en de club goed parallel aan de grond is bij impact. Vandaar dat heel veel kant-en-klare beginners sets ongefit te koop zijn in één lengte. Een merk als Wilson is hierbij sterk omdat zij hun beginners sets zowel in standaard als in 'long' uitvoering leveren waarbij de ijzers 1 inch extra shaftlengte hebben.
Bij (ver)gevorderde golfers die het maximale resultaat willen halen uit hun clubs, kan fitting net die laatste paar procent verbetering brengen. Hun swing is elke keer weer nagenoeg identiek en dan kun je clubs laten fitten richting de 'stand van de golfer', aangepast aan alle specificaties en voorkeuren. Bij deze categorie golfers komt het ook voor dat men sterke voorkeur heeft voor een bepaald soort shaft of grip en hun nieuwe set daarmee willen laten uitvoeren. Ook prima natuurlijk.


Pas op voor 'fitten voor het fitten'

Het voordeel van kopen in een 'offline golfwinkel' is dat men daar de tools heeft om u in te meten en met die gegevens een op uw lichaam, techniek en specificaties aangepaste set golfclubs te verkopen. Toch zien we maar al te vaak dat golfwinkelpersoneel misbruik maakt van haar macht als adviseur. Er is een categorie verkopers in de golfshops die om 'commerciële redenen' direct al begint te roepen dat u zéker een gefitte set clubs nodig heeft en u absoluut niet met een standaard set golfijzers kunt spelen. Met deze tactiek probeert men u weg te houden van het veel voordeligere internet. Natuurlijk kost een inmeet sessie tijd en dus geld. Het is 'not done' om u gratis te laten inmeten in een golfwinkel om vervolgens met deze gegevens op internet veel goedkoper een gefitte nieuwe set ijzers te kopen. De meeste 'offline' golfshops rekenen gewoon (terecht) een bedrag voor een inmeet sessie. Golfshop personeel moet echter wel eerlijk blijven en u niets op de mouw spelden. Golfers verschillen inderdaad maar of clubfitting in een 'offline' golfshop noodzakelijk is, is nog maar de vraag. Vaak is een 'standaard' set clubs meer dan voldoende.


Kwaliteit van advies van clubfitters

Hoe zwaar weegt kwaliteit? Dát is een belangrijke vraag. Als u besluit om u te laten meten en uw clubs te laten fitten, zou het zomaar kunnen dat dit niet goed gebeurt. Wanneer u zich laat inmeten door drie verschillende clubfitters, komt u in veel gevallen thuis met drie verschillende meetresultaten. Zo beroert gaat het er vaak aan toe en dat is jammer. Want hoeveel waarde heeft clubfitting dan nog ten opzichte van een ongefitte standaard set ijzers? Wel iets om u te realiseren.Kwaliteit van fitting werkzaamheden

Los van of een adviseur in een offline golfshop u goed inmeet of de meetgegevens goed vertaalt in benodigde aanpassingen, is het fitten zelf ook een vak apart. Vaak is er een duidelijk verschil in kwaliteit merkbaar als je het uitvoeren van de clubfittings werkzaamheden van de golfclub fabrikant vergelijkt met die van golfshop personeel. Specifiek om die reden zien we regelmatig dat klanten zich laten inmeten in een golfshop, daarvoor netjes een bedrag afrekenen en de clubs vervolgens op GolfDriver.nl online bestellen met vermelding van de gewenste aanpassingen. In dat geval voert de fabrikant van de clubs de werkzaamheden uit, op perfect niveau!Conclusie

Online kopen is veruit de meest voordelige en de meest snelle manier om aan (een nieuwe set) 'standaard' golfclubs te komen. U hoeft de deur niet uit en u kunt rustig vergelijken zonder al die vaak overbodige informatie die de golfverkoper aan u kwijt wilt. Bent u beginner en heeft u een min of meer gemiddelde lichaamsbouw, dan is clubfitting echt geen noodzaak. Een standaard golfset is dan prima te hanteren. Twijfelt u over welke shaft (graphite of steel) of weet u niet of u senior, regular of stiff flex shafts nodig heeft, dan kunt u dat vaak telefonisch met één van onze specialisten wel tackelen. Zij kunnen u met een paar vragen, prima voor u inventariseren en u een richtlijn geven. Het is tenslotte ook weer geen hogere wiskunde... Bent u (ver) gevorderd en wilt u het maximale uit uw materiaal halen of bent u erg lang of juist erg klein van stuk? Dan kan clubfitting voor u ideaal en misschien zelfs noodzakelijk zijn. Laat u gerust (betaald) inmeten in een 'offline golfshop' maar voelt u zich niet verplicht direct te moeten kopen!. Met de meetgegevens kunt u rustig oriënteren en desgewenst voordelig online uw golfclubs kopen. Misschien is dat niet echt uw stijl maar als u écht wilt besparen, is dat wel de manier. Veel wijsheid toegewenst!

 

 

                                                                                           Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen 

Reacties

  1. Werner Werner

    Eerlijk verhaal. Alles veranderd dus ook de golfindustrie. Als 2 meter lange NGF competitie golfer met HCP 3.8 denk ik inderdaad dat het wél slim is om mezelf goed in te laten meten. Ik zet mijn vraagtekens bij kwaliteit van de fitters / adviseurs bij de grote golfwinkels. Daar schieten me soms de tranen van in de ogen. In dubio dus... want online 300 euro besparen op een nieuw setje is ook interessant :-)

  2. Patrick van G. Patrick van G.

    Hehe, eindelijk de waarheid! Eén grote luchtbel, die golfshops met hun dure panden. En dan nog niet eens te spreken over de laaielichters naast de golfbanen... Ik wil best betalen voor mijn golfset maar niet voor al die randzaken. Go Golfdriver!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.