To 'fit' or not to 'fit'

To 'fit' or not to 'fit'

Twijfelt u ook tussen het wel of niet laten 'fitten' van uw (nieuwe) golfset? U bent zeker niet de enige... Onderstaande blog helpt u wellicht weer een stapje verder.

Fitten of niet fitten?
Stel: u bent toe aan een nieuwe golfset. En stel: geld, tijd en moeite spelen geen rol. Tsja... dan was het toch een stuk makkelijker. U bezocht dan gewoon een stuk of 5 golfshops en liet u uitgebreid opmeten en gezellig adviseren. Maar ja, zo zit het leven voor de meeste mensen niet in elkaar. Realistischer is de gedachte dat uw tijd schaars en kostbaar is en u een hekel heeft aan te veel geld uitgeven. Welcome to the club :-)

Wat is de ideale situatie?
Over de ideale situatie kunnen we duidelijk zijn: iedere golfer zou materiaal moeten gebruiken dat past bij zijn lichaamsafmetingen en verhoudingen en omdat niet iedereen een 'doorsnee' lichaam heeft is niet iedere 'doorsnee' golfset geschikt. Dat zou betekenen dat het op maat laten fitten van uw golfclubs altijd en voor iedereen nodig is? Ik zeg daar met mijn ervaring niet zonder meer altijd ja op. Er spelen namelijk wat tegenstrijdige belangen die het juiste antwoord op deze vraag behoorlijk kunnen vertroebelen.

Volgens de fitter
Een goede clubfitter is specialist in het opmeten van uw lichaam, analiseren van uw houding, stand, swing, etc. Aansluitend daarop kan hij uw (nieuwe) golfset aanpassen aan uw lichaam in lengte en lie angle van uw clubs en eventueel ook de grips aanpassen. Hij kan bepalen of een set voldoet aan wat voor u noodzakelijk is.
En nu de praktijk... Het wordt toch een vreemd verhaal als we een sessie hebben gedaan bij 3 verschillende fitters en 3 verschillende adviezen krijgen! En nog wel met grote verschillen ook. Dat kan te maken hebben met de kwaliteit van de fitter maar dat hoeft nog niet eens het geval te zijn. Vaker worden deze verschillen veroorzaakt doordat u als golfer de ene keer anders staat dan de andere keer. Een beetje meer rechtop, een beetje meer in elkaar, iets meer naar voren of naar achteren... kwestie van interpretatie. Zéker als de fitter u 'helpt' zet hij u nog weleens in een stand neer die net even anders is dan voor u gebruikelijk. En dat is verwarrend.
Daarnaast is het nooit in het belang van de fitter om u te melden dat uw nieuwe set geen aanpassingen nodig heeft. Dat maakt hem namelijk 'werkeloos' en zet hij de deur open naar al die online golfshops. Er is dus ook een commerciëel belang. Begrijpelijk, want hij moet zich beschermen tegen het feit dat hij alle moeite doet om u te meten en te adviseren waarna u vervolgens als snel voor € 200 minder exact dezelfde set online aanschaft bij shops als die van ons (tjsa). 

Lichaamsverhoudingen belangrijker dan lichaamslengte
Op zich is lichaamslengte niet bepalend maar gaat het om uw lichaamsverhoudingen. Bent u 1,90 meter lang maar heeft u hele lange armen, dan kan het zomaar zijn dat standaard clubs prima geschikt voor u zijn. Bij iemand met een gemiddelde lengte maar met erg korte armen kunnen aanpassingen wél noodzakelijk zijn. Lang of kort is dus niet altijd bepalend.

Loft, lie en lengte

Even de termen op een rijtje. De loft is de hoek van uw clubblad ten opzichte van de grond. Het bepaalt de hoek waarin de bal vertrekt van uw clubblad. Dat weten de meeste golfers wel. Aan de loft wordt ook niet vaak gerommeld door fitters, hooguit bij pro's.
De lie angle van een club is een ander verhaal. Kort gezegt bepaalt de lie of het clubhoofd van uw club parallel met de grond is tijdens uw slag en niet voorover (flat) of achterover (upright). Bij erg lange mensen kan het zijn dat het clubblad niet parallel is maar op de punt rust en bij kleine mensen op de hiel. Uw lengte (lichaamsverhoudingen) bepaalt namelijk hoe rechtop de club staat. Is de lie niet goed voor u, dan vertrekt de bal niet recht vanaf uw clubblad maar wat naar links of naar rechts. De lengte van uw club bepaalt ook hoe schuin de club staat en of daardoor het clubhoofd recht op de grond rust of schuin.

Aanpassen of niet aanpassen?

Maar... in de praktijk heeft u geleerd om bij het adresseren van de bal te kijken of uw clubblad recht staat, toch? Kleine aanpassingen in uw houding maken om dat op orde te krijgen, doet u daardoor constant, toch? En als uw club een centimetertje te lang voor u is, 'gript u autmatisch wat korter'... Ach, golf gaat voor een groot deel om gevoel en het juist adresseren en juist raken van de bal is daarvan het beste voorbeeld. Die minimale aanpassingen die uw clubfitter graag aan uw clubs wil maken, maken wel verschil maar zijn vaak niet echt noodzakelijk. Bent u erg groot of erg klein, dan zijn aanpassingen van uw clubs onontkoombaar. Bent u min of meer gemiddeld gebouwd, dat is aanpassen van uw clubs lang niet altijd noodzakelijk.

Meten kan geen kwaad
Toch luistert het voor de meeste golfers niet zo nauwkeurig als de golf-fitter doet voorkomen. Pakt u uw golfclub maar eens een centimetertje hoger of lager vast. Maakt dat wat uit denkt u? Meestal merkt u geen verschil omdat een mens op gevoel zelf wat compenseert. Bent u hele dagen op de golfbaan te vinden en staat u met standaard ijzers bij iedere slag fors compenseren, dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de fitter. Lichamelijke klachten opdoen door een verwrongen houding is absoluut niet de bedoeling.

Conclusie: de ideale situatie is...
Wilt u zich laten opmeten en adviseren bij een clubfitter, dan adviseer ik u om dat vooral te doen. Spreek af met de fitter dat u hem gewoon betaalt voor zijn werkzaamheden (uurtje... max. € 75,00). Zo voelt u zich niet 'moreel verplicht' om ook bij hem te moeten kopen als u dat eigenlijk niet wilt. Ook aangepaste golfsets kunt u namelijk gewoon online aanschaffen (ook bij GolfDriver.nl) en dat bespaart u in veel gevallen honderden euro's. U geeft aan wat de meetresultaten bij de fitter zijn geweest en we leveren snel uw op maat gefitte nieuwe set. Golfen is al duur genoeg en als u zinnig kunt besparen, is dat mooi meegenomen.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, mailt u dan gerust naar onze klantenservice.

Reacties

  1. Tichard Tichard

    Verschillende ideeën over fitting zijn ook vaak een reden waarom verschillende conclusies ontstaan als een klant meerdere fitters bezoekt.

  2. Bea Jansen Bea Jansen

    Hallo Willem,
    Bedankt voor je input. Dat commerciële gezwets in die golfshops is inderdaad niet altijd op de waarheid gebaseerd. Als ze er überhaupt verstand van hebben want dat ontbreekt er ook nog wel eens aan. Kan jij zelf fitten?

    RED: Ja :-)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden