Welke driver loft kies ik?

Welke driver loft kies ik?

Voor veel golfers een dilemma: welke loft moet ik kiezen voor mijn driver en wat bepaalt eigenlijk die keuze? Deze blog geeft u meer vaste grond om uw beslissing te kunnen maken.

golfdriver.nl swingHet bepalen van de, voor uw spel, juiste loft voor uw nieuwe driver kan lastig zijn. Toch is het van groot belang want verkeerde keuzes kunnen leiden tot slechte drives. In deze blog geven we handige tips en richtlijnen om u in de goede richting te krijgen. Ook helpen we wat misvattingen om zeep die uw beslissing wellicht verkeerd kunnen beïnvloeden.

Het selecteren van de juiste Loft

Het bepalen van de juiste loft voor uw swing kan de meest belangrijke beslissing zijn bij de keuze van uw nieuwe driver. De meest voorkomende misvatting is dat drivers met een lagere loft meer afstand en langere drives slaan. Soms klopt dat maar voor
heel veel golfers is zelfs het tegenovergestelde het geval. Ja... dat is even schrikken! Veruit de meeste golfers spelen met een driver met een te lage loft om hun grootste potentiële afstand te krijgen. Hieronder een eenvoudig, indicatief grafiekje dat u kan helpen om de juiste loft voor uw driver te selecteren.

Driver swingsnelheid
80 km/u - loft 15-20 graden
95 km/u - loft 14-18 graden
110 km/u - loft 12-15 graden
125 km/u - loft 11-14 graden
145 km/u - loft 10-13 graden
160 km/u - loft 9-12 graden
175 km/u - loft 8-11 graden

195 km/u - loft 7-10 graden


Hoe zit het?

De
gemiddelde mannelijke golfer heeft een swingsnelheid van zo'n 130 km/u (84 mph) en slaat met een 6-ijzer ongeveer 140-145 meter. Heeft u genoeg swingsnelheid maar slaat u minder dan 145 meter met ijzers 6 dan zou u waarschijnlijk meer afstand kunnen maken met een driver met hogere loft. Voor de hand ligt wél dat wanneer u een golfer met hoge swingsnelheid 'los laat' op een driver met te hoge loft, de
balvlucht meer hoogte heeft maar zeker niet meer afstand.

Wanneer is hoger (loft) ook verder?

De grote drivers van vandaag de dag hebben een dieper clubhoofd dan een aantal jaar geleden. Hierdoor levert het raken van de bal bóven het CG (centre of gravity) geen enorm lengteverlies meer op. Dit is een van de belangrijkste redenen waardoor PGA Tour spelers in staat zijn om zoveel afstand te maken vanaf de tee. Wanneer de bal boven het CG wordt geraakt, ontstaat er een versnellingseffect dat backspin vermindert. Voor tour spelers (boven 100 mph swingsnelheid) is dat een goede zaak. Ze creëren zo de ideale combinatie van hoge lancering en een hoge balsnelheid met een laag backspin. Wat de gemiddelde (80-90mph) mannelijke golfer in gedachten moet houden is dat minder backspin kortere drives oplevert als de lanceerhoek niet hoog genoeg is om de bal in de lucht te houden. En dat is natuurlijk zonde... Over het algemeen zorgt het langer in de lucht houden van de bal voor meer afstand dan bij een lagere bal die afhankelijk is van roll. Onthoud dit als u uw loft keuze te maakt. Zelfs veel van de tour spelers die
een paar jaar geleden speelden met 8 ° tot 9 ° drivers zijn overstap naar de drivers met 9,5 ° tot 10,5 ° loft.

Afstandstabel GolfDriver.nl
Drivers met instelbare loft

Sinds een paar jaar
fabriceren de meeste premium golfclub fabrikanten drivers waarbij de loft instelbaar is. Ideaal omdat u hiermee na aanschaf rustig kunt experimenteren met wat u het beste bevalt en wat het beste resultaat geeft. Naar mate de vaardigheid toeneemt en dus ook de swingspeed hoger zal worden, is de golfer zelf in staat met deze drivers om de loft aan te passen naar de dán passende ideale instelling. De eerste generatie loft instelbare drivers hadden nog wel wat concessies in zich maar de huidige collecties presteren bij iedere loft zoals het is bedoeld: perfect. De prijs van deze drivers ligt hoger dan gemiddeld maar dat kan zeker de moeite waard zijn om te overwegen.

Wat is nog meer belangrijk?
Los van het soort shaft dat wordt gebruikt, verschillen drivers in eigenschappen op 3 terreinen: Balvlucht, vergevingsgezindheid en 'workability'. Let erop dat u bij aanschaf van een nieuwe driver kiest voor iets wat past bij u en uw golfstijl.

Balvlucht:
Het clubhoofd van een driver geeft de bal na impact een bepaalde 'trajectory' mee.  Sommige clubhoofden veroorzaken een hoge, sommige een gemiddelde en sommige juist een lage balvlucht. Hiervoor geldt: hoe hoger uw niveau, hoe lager de trajectory / balvlucht van uw driver KAN zijn.

Vergevingsgezindheid:
Deze eigenschap beperkt het slaan van onbedoelde afzwaaiers door het niet zuiver raken van de bal (centrum sweetspot) en het ongevoelig zijn voor torderen (wegdraaien) van het clubhoofd bij onzuiver geraakte ballen. Een grotere sweetspot en low-torque constructie zal de bal gemakkelijker op koers houden bij niet goed geraakte slagen. Handig voor iedereen maar in het bijzonder voor beginnende golfers.
 
'Workability':
Lastig om hier een Nederlands woord voor te vinden... De mate waarin de golfer in staat is om de club zó te raken dat de bal doet wat je wil dat hij doet: het met opzet slaan van een fade of draw. Dit is vooral voor gevorderde golfers van groot belang.

Ballooning??? Te veel loft!
Als u veel swingsnelheid kunt maken maar speelt met een driver met hoge loft, bestaat de kans op 'ballooning'. Na het raken vertrekt de bal dan laag en klimt hij geleidelijk ver omhoog en valt vervolgens bijna loodrecht naar beneden, bijna zonder door rollen. Bij ballooning krijgt de bal veel te veel backspin mee waardoor de bal dood uit de lucht valt en geen maximale lengte krijgt. Een lagere loft is hier de oplossing. 

Wat doet de shaft?

We gaan er binnenkort en aparte blog over schrijven maar ook de shaft is erg belangrijk. De juiste shaft haalt de positieve eigenschappen van u en uw driver clubhoofd boven water. Flexibiliteit, torx, maar ook gewicht en het buigpunt bepalen lengte van de slag maar ook balvlucht en stuurbaarheid. Zo zal een beginnende driver het beste de combinatie kunnen maken tussen een vergevende club met een lichte shaft die nauwelijks tordeert bij impact van de bal. Betere golfers met een snellere swing kunnen beter kiezen voor een clubhead met meer 'workability' en een zwaardere shaft...

Tenslotte
Beetje technisch verhaal maar vast wel begrijpelijk denk ik :-). Hopelijk heeft u onze input paraat als het voor u actueel wordt om een nieuwe driver aan te schaffen. In dat kader zijn er deze maand enorm veel speciale aanbiedingen in onze webwinkel te vinden. Heeft u vragen over deze materie, twijfel dan zeker niet om onze klantenservice te e-mailen. We helpen u graag (uit de brand).

Golfswing on GolfDriver.nl

Reacties

  1. Ben Nijkamp Ben Nijkamp

    leuke informatie over de drivers Mijn vraag welke driver en loft moet ik kopen bij
    een swingsnelheid van 75 Welk soort shaft en lengte ?
    ik ben zelf 1.70 meter. op dit moment callaway roque draw komt niet verder dan 140 meter

  2. John Boom John Boom

    Met veel belangstelling het artikel gelezen. Mijn vraag concreet kun u een verdieping geven op wat backspin met de lengte doet?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden