In de golfsport worden veel specifieke begrippen gebruikt. De benamingen binnen de sport zelf zou u als golfer in de spelregelboeken terug kunnen vinden. De belangrijkste begrippen en technische termen in het golfmateriaal hebben we onderstaand in alfabetische volgorde voor u op een rijtje gezet om wegwijs te worden in 'het donkere woud van de golftermen'.

A

All Weather golfhandschoen - Golfhandschoen die geschikt is voor alle weersomstandigheden omdat deze niet van leder maar van synthetische materialen is gemaakt. Hierdoor ontstaat meer grip in nat weer wat voorkomt dat u moet knijpen in uw club om grip te houden. 

Approach wedgedeze wedge is één van de 4 soorten (zie: Wedges) en wordt ook Gapwedge genoemd bij sommige merken. Deze wedge dient om het afstand-gat tussen de Pitching wedge en de Sand Wedge vullen (44°-48° loft).

B

Backspin - clubs met hoge loft (extra schuin slagvlak) veroorzaken bij een volle swing een sterk tegendraaiend effect waardoor de bal na neerkomen snel remt of zelfs terug rolt. Vooral bij korte wedge-slagen erg geliefd vanwege de toename van controle bij deze slagen.  

Ballretriever - ook wel een ballenhengel genoemd. Telescopisch uitschuifbare metalen stok met aan het eind een metalen vangnetje of bakje om een golfbal uit het water te halen.

Belly putter - putter met een dusdanig lange shaft dat de achterkant van de golfclub tijdens het putten tegen de buik wordt gehouden voor extra stabiliteit. Inmiddels niet meer toegestaan op de PGA Tour.

Blade putter - een putter met blade-design heeft een conventioneel, ongecompliceerd, recht ontwerp en is nog altijd voor veel golfers de meest geliefde soort putters. Met dit model is de shaft doorgaans bevestigd aan de hak van het clubblad. 

Blades - blade ijzers zijn op betere golfers gerichte golfijzers met een clubhoofd dat massief is gesmeed (forged). Zachter staal wordt gestampt om zo een massiever geheel te krijgen. Bij dit soort clubs is het sturen van de bal en het zuivere gevoel wat de club aan feedback geeft bij impact, belangrijker dan eventuele vergevingsgezinde eigenschappen. Het blades-segment beslaat nog geen 10% van de gehele golfmarkt. De andere 90% zijn clubs met Cavity Back functionaliteit, een holle ruimte achter het slagvlak voor meer vergeving. Dat zijn (meestal) geen gesmede maar gegoten (forged) clubhoofden.

C

Casted - de Engelse term voor gegoten en slaat op de meeste hedendaagse clubhoofden van ijzers. Middels een mal wordt het clubhoofd dan in haar gewenste vorm gegoten. Vooral voor betere golfers worden nog steeds gesmede (forged) ijzers gemaakt maar bij het verhitte, wat zachter staal gestampt tot de definitieve vorm. 

Cartbag - een golftas die bedoeld is om te bevestigen op een golftrolley, noemen we cartbags ofGolftassen trolleybags / trolley tassen. Ook zijn er draagtassen (ook wel carrybags genoemd) die worden gedragen over de schouder of op de rug. Kenmerkend is dat  cartbags wat zwaarder en groter zijn dan draagtassen maar vaak wel meer functionaliteiten en opslagruimte hebben. Cartbags hebben daarbij vaak een enkelvoudige draagband en carrybags een meervoudige, comfortabelere draagband. Tegenwoordig zijn er ook hybride golftassen die de voordelen van beide soorten succesvol combineren. Zo'n draagtas is dan toch licht en hanteerbaar maar ook voorzien van allerlei handige features. Door de opmars van de hybride bags zijn er steeds meer golfers die niet meer een aparte zomertas (cart) en wintertas (carry) gebruiken.

Carrybag - een golftas die bedoelt is om te dragen (omdat men dat prettig vindt of omdat op de baan 's-winters gebruik van trolleys verboden is). Deze draagtassen hebben, op de hele compacte uitvoeringen na, een uitklapframe om de tas netjes rechtop te kunnen 'parkeren'. Ook is er een draagsysteem (dubbele banden) om comfortabel te kunnen dragen. Draagtassen zijn tegenwoordig erg licht en hanteerbaar. Tegenwoordig zijn er ook hybride golftassen die de voordelen van beide soorten succesvol combineren. Zo'n draagtas is dan toch licht en hanteerbaar maar ook voorzien van allerlei handige features. Door de opmars van de hybride bags zijn er steeds meer golfers die niet meer een aparte zomertas (cart) en wintertas (carry) gebruiken.

Cavity back - het holle, of met licht materiaal opgevulde gedeelte van het clubhoofd van ijzers achter het raakvlak. De Cavity Back wordt toegepast om de clubs meer vergevend te maken (zie: 'vergevingsgezindheid'). Ver gevorderde golfers kiezen veelal clubs zonder Cavity Back omdat zonder deze techniek de club meer feedback en gevoel in de slagen brengt. Deze categorie golfers heeft dusdanige vaardigheden waardoor veel vergevingsgezindheid niet meer zo nodig is. Clubheads met een Cavity Back worden gegoten. Het gietproces brengt t.o.v. de gesmede Blades meer ontwerpmogelijkheden door meer vormvrijheid.

Center shaft putter - putter waarbij de shaft bevestigd zit aan het midden van het clubhoofd in plaats van aan de hiel. Het bovenaanzicht en het gevoel bij impact is daarbij anders dan gebruikelijk waardoor sommige golfers voorkeur hiervoor hebben.

Clubface (clubblad) - het gedeelte van het clubhoofd waar de bal op wordt geraakt. Het clubface (clubblad) is vlak en voorzien van groeven om de bal veel of juist weinig spin mee te geven. Tegenwoordig is bij moderne clubs het clubface voorzien van verschillende technieken om de bal verder te lanceren. Hierbij wordt gesproken over trampoline-effect wat binnen bepaalde grenzen wordt toegepast in driver. Bij ijzers is een modern clubblad sterk maar flinterdun om nog meer versnelling te kunnen geven aan de bal.

Clubfitting - clubfitting (of alleen de term 'fitting') is de term voor het op basis van persoonlijke wensen, afmetingen, eigenschappen en specificaties aanpassen van uw golfclubs (veelal ijzers). Voor veel mensen voldoen 'standaard' clubs prima maar die categorie golfers die maximaal rendement uit hun clubs willen halen, kan bij een clubfitter terecht om clubs te personaliseren. Ook mensen  die geen 'gemiddelde' lichaamsbouw of lichaamsverhoudingen hebben, kunnen beter af zijn met op maat gefitte clubs. Wij van GolfDriver.nl vinden nog weleens dat reguliere golfshops (om commerciële redenen) onterecht al heel snel vinden dat clubfitting noodzakelijk is. Veel 'normale' golfers, zeker met hoger handicap, merken over het algemeen geen verschil als hun ijzers een halve inch korter of langer zijn. Fitting maakt het aanschaffen van golfclubs over het algemeen duurder en veel golfshops misbruiken de noodzaak om te fitten om hun klanten weg te houden van een veel goedkopere internetaanschaf. Lees hier meer over dit onderwerp.

Clubhoofd - het grotere gedeelte van de golfclub waar u de bal mee raakt. De grootte van het blad en het bovenaanzicht van het clubhoofd is voor veel golfers belangrijk. Deels voor het vertrouwen om de bal goed te raken, deels voor de eigenschappen.

Verschillende soorten golfclubs

D

Driver - de langste, en voor vele ook de meest lastige, club waarmee wordt afgeslagen vanaf de Tee, de afslag. Deze driver heeft een groot clubhoofd is bedoeld om de bal veel afstand te laten maken. Grote verschillen tussen de drivers zijn aanwezig om aan persoonlijke wensen te voldoen. Zo zijn er drivers die "gemakkelijk slaan", voor de beginnende of licht gevorderde golfers. Of drivers die weliswaar "lastiger slaan" maar de golfer met de juiste techniek meer stuurbaarheid, lengte en controle geven. Steeds vaker zijn drivers instelbaar in loft (lanceerhoek) of kan met gewichtjes de balans worden beïnvloed om de balvlucht af te stemmen op uw voorkeur.

Driving iron - deze club wordt ook wel 'utility iron' genoemd en is vooral bedoeld voor meer gevorderde, ervaren golfers want door de lage loft is het geen eenvoudige club om te hanteren. Met deze club maakt u heel veel lengte, vergelijkbaar met een fairway wood of hybride met lage loft. Zowel vanaf de tee als 'door de baan' worden deze clubs gebruikt om gecontroleerd veel afstand te maken zonder gevoel en controle over de bal te verliezen. Eigenlijk is dit  driving-ijzer een normaal ijzer maar dan met extra spierballen. Gevorderde golfers slaan hier tussen de 180 en 250 meter mee.  

F

Fairway woods - of u op de fairway of daar vlak buiten ijzers of fairway woods (ook wel metalwoods of houten) gebruikt, hangt af van uw voorkeur en van de gewenste balvlucht. Een fairway wood lijkt op een driver maar is korter, heeft een kleiner clubhoofd en overbrugt een (wat) kleinere afstand. Liefhebbers van fairway woods gebruiken deze omdat er gemakkelijk veel lengte mee kan worden gemaakt in de fairway slagen (mede door de langere shaft dan ijzers) en het clubhoofd wat minder weerstand ervaart in gras in vergelijking met ijzers. 

Flex - deze term wordt gebruikt om aan te geven hoe flexibel de shaft van een club is. Voor sommige splers is het prettiger om te slaan met flexibele shafts, voor sommige juist met stijvere clubs. De shaft is er in verschillende flexibiliteit (aangeduid met de benaming flex in de waarden light flex, regular flex, stiff flex en extra stiff flex). Dames en seniors gebruiken over het algemeen de flexibelere light (of lady-)flex. Hoe stijver de shaft hoe meer stuurbaarheid. Ook het gewicht van de shaft draagt bij aan het slagresultaat. Trend is om de shaft zo licht mogelijk te maken om zo veel mogelijk swingsnelheid te kunnen opbouwen. Bij golfers met van zichzelf een hoge swingsnelheid is een stiff of extra stiff flex shaft aan te bevelen. Een light shaft wordt dan ook gebruikt door golfers met een minder hoge swingsnelheid (ladies / seniors) maar het gros van alle golfers speelt met regular flex shaft.

Forged ijzers - de term voor gesmede clubhoofden van ijzers (zoals blades), gerichte op gevorderde golfers die maximale feedback en gevoel in hun ijzers wensen. Een clubhoofd dat is gesmeed (forged) is gemaakt vaan zachter staal dat wordt gestampt om zo een massiever geheel te krijgen. Bij dit soort clubs is het sturen van de bal en het zuivere gevoel wat de club aan feedback geeft bij impact belangrijker dan eventuele vergevingsgezinde eigenschappen. Dit segment beslaat minder dan 10% van de gehele golfmarkt. De andere 90% zijn gegoten (Cast) clubhoofden met holle Cavity Back achter het slagvlak voor meer vergeving. Bij casting is meer ontwerpvrijheid voor de ontwerper. 

G

Game Improving - deze term geeft aan of en in welke mate een club vergevingsgezinde eigenschappen heeft die ervoor zorgen dat een minder zuiver geraakte bal niet volledig afzwaait en veel lengte inlevert. Over het algemeen kan worden gezegd dat (Super) Game Improvement clubs érg geschikt zijn voor startende golfers. Nadeel is wel dat bij dit soort clubs vaak de stuurbaarheid, gevoel en controle, wat gevorderde spelers weer erg belangrijk vinden, wat minder aanwezig zijn. Tour preferred clubs zijn over het algemeen minder Game Improvement en meer geschikt voor de eisen van de betere golfer.

Game improvement (vergevingsgezindheid) - deze term geeft aan in hoeverre niet zuiver geraakte slagen toch enigszins rechtuit worden gelanceerd zonder al te veel lengte te verliezen. Beginnende golfers en golfers die meer controle zoeken hebben baat bij clubs met deze eigenschappen. Op dit vlak is de laatste vijf jaar enorme vooruitgang geboekt. Daar waar "vroeger" een verkeerd geraakte bal veel afstand verloor en ver uit koers belande, is een dat met moderne, vergevingsgezinde clubs zeker niet altijd het geval. De techniek zorgt ervoor dat de bal minder ver uit koers gaat en toch veel afstand kan behouden. Gevorderde of professionele golfers hebben de techniek om minder vergevingsgezinde clubs te gebruiken waarbij de focus ligt op meer afstand of accuratesse. Hierbij is het clubblad vaak smaller (minder hoog) om zo minder luchtweerstand te veroorzaken en daardoor meer swingsnelheid.

 
Grip - handvat van een golfclub. Belangrijk omdat deze zorgt voor een stabiel contact tussen golfer en club en dus ook club en bal. Bij een niet zuiver geraakte bal kan een stroeve grip voorkomen dat de club in uw handen draait en de bal afzwaait. Ook de doorsnede-maat van de grip zorgt voor meer of minder grip tijdens de slag. Dit is ook voor een groot deel afhankelijk van de grootte van de hand en de voorkeur van de speler. Bij putters zorgt een dikkere SuperStroke grip dat de polsactie tijdens het putten wordt onderdrukt.

H

titleist hosel golfdriver.nlHosel - verbinding tussen clubhoofd en shaft. De manier van bevestigen en de bocht in de hosel bepalen of het blad open of dicht geplaatst is. Tegenwoordig worden er in de hosel bij drivers en fairway woods allerlei functionaliteiten verwerkt waardoor er allerlei verstel mogelijkheden ontstaan om de balvlucht te beïnvloeden. De hoek die is verwerkt in de hosel is ook belangrijk. Die noemt men de lie-angle (zie verdere omschrijving). De hoek van de hosel kan worden gebogen om de lie-angle aan te passen aan de speler. Ook hebben steeds meer clubs een loft-verstelling in de hosel geïntegreerd waardoor ook de lanceerhoek kan worden aangepast.

Houten (fairway wood / metal wood) - of u op de fairway of daar vlak buiten ijzers of 'houten' (fairway woods, ook wel metalwoods) gebruikt, hangt af van uw voorkeur en van de gewenste balvlucht. Een fairway wood lijkt op een driver maar is korter, heeft een kleiner clubhoofd en overbrugt een (wat) kleinere afstand. Liefhebbers van fairway woods gebruiken deze omdat er gemakkelijk veel lengte mee kan worden gemaakt in de fairway slagen en het clubhoofd wat minder weerstand ervaart in gras in vergelijking met ijzers. 

Hybride club (rescue club) Een Hybride club, Hybrid of ook wel rescue club genoemd bij sommige fabrikanten is een club met de eigenschappen die 'zweven' tussen die van fairway woods en ijzers. De kortere shaft t.o.v. de fairway wood zorgt ervoor dat de bal gemakkelijker zuiver wordt geraakt terwijl het smallere clubhoofd minder weerstand ervaart bij slagen vanuit het hoge gras. Hierdoor is de club het meest gebruikt om uit benarde posities te slaan (vandaar de term rescue club) of om van veraf de green aan te spelen met een hogere balvlucht als een lang ijzer. Veel lengte, veelvergevingsgezindheid: gebruik fairway wood clubs als vervanger voor de lange ijzers (3,4,5,7). 

Hybride golftas - Tegenwoordig zijn er, naast carrybags en cartbags, ook hybride golftassen die de voordelen van beide soorten succesvol combineren. Zo'n draagtas is dan toch licht en hanteerbaar maar ook voorzien van allerlei handige features. Door de opmarst van de hybride bags zijn er steeds meer golfers die niet meer een aparte zomertas (cartbag) en wintertas (carry/standbag) gebruiken.

I

IJzer - de term ijzer (golf iron)staat niet alleen voor een hard materiaal maar in de golfsport des te meer voor een soort club. Dié clubs, genummerd tegenwoordig van 3 tot 9 en S(W) en P(W) worden ijzers genoemd. Ieder nummer verschilt van elkaar in lengte en in loft. Van laag tot hoog nummer lopen de graden loft op, wordt de club steeds korter en de balvlucht steeds hoger. Voor het gemak wordt aangehouden dat het verschil in lengte / slagafstand tussen de opvolgende nummers circa 10 meter is.

L

Loft - de loft van een club geeft met het aantal graden aan onder welke hoek het clubblad ten opzichte van de shaft is geplaatst. Hoe hoger het aantal graden, hoe meer open (horizontaler) het blad staat en hoe hoger de balvlucht. Bij drivers met een lage / kleine loft van bijv. 8 graden zal het lastiger zijn om exact goed te raken maar als dit het geval is, ontstaat er een lage, verre balvlucht. Bij drivers met een loft van bijv. 13 graden loft (ladies) is de bal eenvoudig goed te raken en is de balvlucht hoog en minder ver. Bij ijzers loopt de loft op met het clubnummer. Een ijzer 3 zal met een loft van 15 graden veel rechter staan dan een ijzer 9 met 40 graden loft met alle voorspelbare gevolgen voor de balvlucht.

Loft instelbaarheid - steeds meer golfclubs zijn voorzien van loft instelbaarheid. Hierbij is het slagvlak in schuinte instelbaar vaak om zelf te kunnen ontdekken welke loft u als golfer het best bevalt. Het verstellen gebeurt met een wrench / verstelsleutel die bij drivers meestal wel erbij geleverd wordt en bij andere clubs (hybrides en fairway woods) soms wordt meegeleverd.

Lie / lie angle
- de "lie" hoek van een Loft - lie op GolfDriver.nlclub geeft de hoek weer tussen de shaft en het clubhoofd wanneer deze parallel op de grond rust. Deze lie-angle is belangrijk want dit bepaalt of uw clubhoofd recht/vlak op de grond staat als u de bal raakt. Staat het clubhoofd tijdens het raken van de bal met de teen of de hiel van de grond, dan gaat de bal namelijk niet rechtdoor. Uw lichaamslengte in verhouding tot de lengte van uw shaft en uw houding / stand bepalen of u de club in de juiste stand kunt bedienen. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u de lie hoek laten aanpassen door een clubfitter die de lie hoek (hosel) bijbuigt tot de club past bij uw lichaam en houding.

R

Rescue club (hybride club) - Een Hybride club, Hybrid of ook wel rescue club genoemd bij sommige fabrikanten is een club met de eigenschappen die 'zweven' tussen die van fairway woods en ijzers. De kortere shaft t.o.v. de fairway wood zorgt ervoor dat de bal gemakkelijker zuiver wordt geraakt terwijl het smallere clubhoofd minder weerstand ervaart bij slagen vanuit het hoge gras. Hierdoor is de club het meest gebruikt om uit benarde posities te slaan (vandaar de term rescue club) of om van veraf de green aan te spelen met een hogere balvlucht als een lang ijzer.

S

Shaft - de stok, het lange, rechte deel van de golfclub wordt de shaft genoemd. De shaft is er van staal (steel) en van grafiet (graphite), tegenwoordig uit verschillende opgebouwde componenten. Bij ijzers zorgt staal voor meer controle en feedback over hoe u de bal heeft geraakt. Graphite shafts zorgen door het lichtere gewicht voor meer swingsnelheid (dus iets meer lengte in slagen) maar minder trilling en feedback. Persoonlijke voorkeur bepaalt hier wat u 'moet gebruiken'. De shaft is er in verschillende flexibiliteiten (aangeduid met de benaming flex). Bij drivers, fairway woods en rescue clubs ("houten") worden lichte graphite shafts gebruikt voor meer gevoel en snelheid. Dames en seniors gebruiken over het algemeen light (of lady-)flex. Hoe stijver de shaft hoe meer stuurbaarheid en hoe minder "zwiep". Ook het gewicht van de shaft draagt bij aan het slagresultaat. Trend is om de shaft zo licht mogelijk te maken om zo veel mogelijk swingsnelheid te kunnen opbouwen. Bij golfers met van zichzelf een hoge swingsnelheid is een stiff of extra stiff flex shaft aan te bevelen. Een light shaft wordt dan ook gebruikt door golfers met een minder hoge swingsnelheid (ladies / seniors). Ook staat de lengte van de shaft in verband met de lengte van de slagen. Meer shaftlengte betekent meer hefboom dus meer balsnelheid. Met de langere clubs is voor beginnende golfers wat moeilijker te slaan.

Sweetspot op GolfDriver.nlSweetspot - de sweetspot van een golfclub is dat gedeelte van het clubblad waar de bal het best geraakt wordt om het meest optimale resultaat te brengen. Een grotere sweetspot zal meer vergevingsgezindheid brengen bij de technisch minder gevorderde golfer die de bal minder zuiver zal raken. Een kleinere sweetspot zal, indien zuiver geraakt, wat meer explosiviteit geven, een eigenschap die de balvlucht langer maakt.

T

Tour Preferred (TP) - golfers zijn er op verschillende niveaus. Voor ieder niveau zijn er verschillende eigenschappen van belang om een optimaal resultaat te halen. De Tour Preferred (TP) clubs zijn over het algemeen méér geschikt voor de betere golfers met meer techniek. Bij dit soort clubs is vergevingsgezindheid duidelijk ondergeschikt aan gevoel, stuurbaarheid en controle. Met deze clubs is, mits men de benodigde technische vaardigheden bezit om er mee om te gaan, meer balvluchtlengte te behalen.

Vergevingsgezindheid (Game improvement, game improving) - deze term geeft aan in hoeverre niet helemaal zuiver geraakte slagen toch enigszins rechtuit worden gelanceerd zonder al te veel lengte te verliezen. Beginnende golfers en golfers die meer controle zoeken, hebben baat bij clubs met deze eigenschappen. Op dit vlak is de laatste vijf jaar enorme vooruitgang geboekt. Daar waar "vroeger" een verkeerd geraakte bal veel afstand verloor en ver uit koers belande, is dat met moderne, vergevingsgezinde clubs zeker niet altijd het geval. De techniek zorgt ervoor dat de bal minder ver uit koers gaat en toch veel afstand kan behouden. Gevorderde of professionele golfers hebben genoeg techniek om minder vergevingsgezinde clubs te gebruiken waarbij de focus ligt op meer afstand of accuratesse. Hierbij is het clubblad vaak smaller (minder hoog) om zo minder luchtweerstand te veroorzaken en daardoor meer swingsnelheid te creëren.

W

Wedge - is een ijzer / club met een grote loft en een korte shaft, geschikt om te pitchen met een Pitching Wedge (PW) (hoog aanspelen van de green / approach) of het chippen of uit de bunker slaan van de bal met een Sand Wedge (SW). Door de hogere loft (45* loft of meer) ontstaat een hoge vlucht tenzij de bal per ongeluk wordt geraakt met de zool, dan schiet de bal rechtdoor.... Inmiddels zijn er wat tussen varianten als de gapwedge (lage loft 44-48 graden) en de lobwedge (LW, extreem hoge loft 60-64 graden) om specifieke hoge ballen te kunnen slaan. Ook wordt zo nu en dan de Approach Wedge (AW) gehanteerd voor wedges die het gat tussen de Pitching wedge en de Sand Wedge vullen (44-48* loft)

Z

Zool - de zool van een clubhoofd is het onderste, verzwaarde deel van een golfclub(hoofd). Tegenwoordig is men gefocust op het zo laag mogelijk verzwaren van de zool omdat dit de club vergevingsgezinder maakt. Vergevingsgezindheid wordt minder belangrijk naarmate de ervaring / techniek van de golfer toeneemt.
 
 
ComputerComputer