Ook lekker golfen? Waarom niet!

Steeds meer mensen zoeken een combinatie van ontspanning en sportiviteit. En steeds vaker komt men dan terecht bij de golfsport. Dat golf zo populair is geworden, is niet zo heel verwonderlijk. Hoe komt dat toch? Met ruim 400.000 golfers in Nederland is het elitaire beeld inmiddels wel verdwenen. Die ‘rijkelui-met-ruitjesbroek-verhalen’ hebben anno 2020 plaats gemaakt voor een heel ander beeld. Namelijk dat van het heerlijk in de natuur bezig zijn met een fascinerende, gezellige sport. Een boeiende bezigheid die op ieder niveau kan worden gespeeld met als doel om een kleine bal met zo weinig mogelijk slagen “in the hole” te slaan. Fanatieke golfers kunnen al snel niet meer zonder het plezier, de sportiviteit en de ontspanning die deze sport hen brengt.

Hoe kom ik erachter of golf iets is voor mij?Het 9 stappenplan
Kennismaken met de golfsport is tegenwoordig veel gemakkelijker dan vroeger. Golf is toegankelijker dan ooit en op iedere golfbaan lopen enthousiaste medewerkers rond die u graag meer vertellen over deze mooie sport. Ze kunnen u vertellen hoe het werkt, waar te beginnen en waar het toe kan leiden als u het écht leuk blijkt te vinden. Golf is voor de meeste beginners niet iets wat u direct goed kunt. Het vereist oefening en u mag ook niet zomaar 'de baan in om 18 holes te lopen'. Vandaar dat veel beginnende golfers eerst uren maken op de driving range, een trainingsfaciliteit waar u kunt oefenen om golfballen het veld in te slaan. Raakt u een paar ballen per ongeluk echt goed en slaat u de bal ineens ver weg, dan bent u verkocht. De fascinatie voor de sport begint voor veel mensen op dát moment. Wat golflessen woekeren dat gevoel vaak nog wat aan. Waar wacht u nog op? Iedereen heeft wel een vriend of kennis die regelmatig golft. Vraag die gewoon of u een keer mee mag naar ‘zijn’ golfbaan om eens te kijken. En… één van de best bewaarde geheimen is dat u bij de meeste golfbanen relatief voordelig heerlijk kunt eten en drinken. Dan kunt u uw gids passend belonen voor zijn rondleiding en uw eerste kennismaking met de golfsport. Dat zal hij / zij zeer waarderen.

Met het 9-stappenplan op weg naar het GVB
Tot voor kort was het overal verplicht om eerst uw GVB (golfvaardigheidsbewijs) te halen voordat u de golfbaan in mocht. Tot die tijd was u als beginnende golfer aangewezen op de oefenfaciliteiten. Hoewel de driving range, putting en pitching oefenzones erg leuk en leerzaam zijn, is het nog leuker om écht de baan in te mogen. Daarom heeft met niet lang geleden de GVB-verplichting min of meer laten vallen en een heeft de NGF (Nederlandse Golf Federatie) een overzichtelijk 9-stappenplan ontwikkeld waar men stapsgewijs kunt groeien van starter tot ver topgolfer. Golfpro's, waar u golflessen kunt nemen, hanteren dit stappenplan waarbij u op veel banen al na het bereiken van stap 1 (behalen van baanpermissie) écht de baan in mag, al is dat nog wel onder begeleiding van iemand die wél het GVB heeft. Dit om het zogenaamde 'Slow Play' te voorkomen want het is niet de bedoeling dat u de boel ophoudt omdat u de regels en etiquette niet kent. Daarnaast moet golf ook wel veilig blijven. U begrijpt dat als iedereen zonder ook maar enige kennis van de sport golfballen met 200 Km/u door de baan kan slaan, dat het echt een slagveld wordt. Leest u hier meer over het 9-stappenplan of bestel de stappenplan boekjes bij de NGF die bij dit stappenplan horen.
Nog steeds verlangen veel golfbanen een minimaal handicap van 54. Die officiële handicap notering krijgt u na het behalen van uw GVB (stap 2) en het daarna 'lopen van uw eerste officiële qualifying card' maar als echte starter is dat niet uw eerste prioriteit. Eerst maar eens leren slaan en wat kennis opdoen :-)

Wat heeft u nodig om te golfen?Beginnen met golfen
Zoals bij iedere sport heeft u een golfuitrusting nodig. Als beginner is het veelal onzin om direct een vermogen uit te geven aan een golfset, golfschoenen en golfkleding. Als u niet precies weet of u de golfsport wel leuk gaat vinden, is het wellicht slim om eerst een beginners golfset aan te schaffen. Investeren kan altijd nog. Starten met een hele oude golfset van uw buurman is minder slim. Met ouder golfmateriaal is het namelijk veel moeilijker om de golfbal goed te raken. Vooral de laatste jaren is er door de grote fabrikanten heel veel progressie geboekt op het gebied van 'vergevingsgezindheid'. Deze term houdt in dat als u de bal niet helemaal zuiver raakt (en dat gebeurt nog al eens in het begin) dan behoudt de geslagen bal nog altijd redelijk de bedoelde richting en lengte. In vergelijking met 'vroeger' verdween de bal dan links of rechts in de bossages...

Waar bestaat een golfuitrusting uit?
Hier onder hebben we een overzichtje gemaakt van wat u minimaal nodig heeft om 'echte golfer' genoemd te kunnen worden.

- Golfclubs
Startende golfers gebruiken nog vaak een golfset die bestaat uit slechts een paar clubs. Volgens de regels mag u maximaal 14 clubs in uw golftas hebben maar lang niet iedereen heeft dat. Zonder nu direct een technisch lastig verhaal te houden, is dit de essentie: Golfclubs zijn genummerd en iedere club staat voor een bepaalde slaglengte. Tussen twee opéén volgende nummers zit over het algemeen zo'n 10 meter slaglengte omdat de loft (schuinte van het clubblad) verschilt. Hoe ver u slaat met welke club is afhankelijk van uw vaardigheden. Bijvoorbeeld: de gemiddelde golfer slaat met ijzer 7 tussen de 100 en 140 meter. IJzer 6 zal dan zo'n 10 meter verder slaan met dezelfde slag en ijzer 8 zal zo'n 10 meter minder ver slaan. Zo moet u ongeveer rekenen. Hoe lager het nummer, hoe langer de golfclub zelf is en hoe verder u ermee kunt slaan. Met 'lange ijzers' (clubs 3,4 en 5) is het over het algemeen wat moeilijker slaan dan met de kortere ijzers. Om die reden spelen steeds meer golfers met hybride clubs i.p.v. lange ijzers: daarmee is de bal gemakkelijker zuiver te raken.Rory
Iedere golfer heeft ook een putter voor 'het korte werk' op de green. Ook heeft iedere set 2 wedges: een Sandwedge (S-je) voor de korte slagen naar de green toe of om uit de bunker te kunnen slaan. De Pitching wedge (Pee-tje) is ook bedoeld voor rondom de green maar kan wat meer lengte overbruggen dan de Sandwedge.
Bijna alle golfers hebben ook een driver in hun golftas. Met deze lange club, die bijna 120 cm lang is, is vanaf de Tee (afslag) de meeste afstand te overbruggen (150 tot 300 meter). Deze driver is echter veruit het meest lastig in gebruik. Oefening baart kunst geldt hier bij uitstek maar sommige golfers vermeiden het gebruik omdat de minst geringtste afwijking bij het raken over zo'n grote afstand ervoor kan zorgen dat de bal links of rechts de baan uit vliegt. Makkelijk is het in het begin niet maar vele ver-gevorderden slaan 250 meter rechtdoor met hun ogen dicht dus onmogelijk is het zeker niet.

Veel golfers hebben ook één of twee fairway woods of hybride clubs. Fairway woods zijn veel langer dan ijzers maar korter dan de driver en zijn bedoeld om veel meters te maken op de fairway. Vaak gebruikt men ook een fairway wood vanaf de tee bij wat kortere Par-3 holes als de driver niet zinvol is. De balvlucht van een fairway wood is over het algemeen laag en dus wat minder 'voorspelbaar'. Tussen ijzers en fairway woods heb je hybride clubs. Deze zijn eenvoudiger te hanteren dan fairway woods door de kortere shaft. Ook hebben ze een hogere, meer voorspelbare balvlucht die erg geschikt is om de bal hard uit hoog gras te slaan.

- Golftas en trolley
Er zijn een paar verschillende soorten tassen met specifieke kenmerken. Zo is er de draagtas (standbag) die voorzien is van een uitklap-onderstel dat zodra u de tas neerzet, uitklapt. Deze tassen zijn licht en vaak beperkt in opbergruimte. Sommige golfers dragen altijd omdat ze dat fijn vinden, sommige alleen als in de winter geen trolleys / karretjes mogen omdat de baan te zacht is en er schade ontstaat. De meeste golfers gebruiken een cartbag. Deze tas wordt op een trolley gebonden en leent zich daarom prima voor golfers die niet willen sjouwen en / of wat meer willen meenemen voor onderweg (eten, drinken, kleding, etc.). In beide soorten tassen  past een volledige golfset (er zijn uitzonderingen). Steeds vaker kiest men voor een hybride tas. Zoals de benaming verraadt zit deze tas tussen de draagtas en de cartbag in. Eigenlijk gewoon een lichte cartbag met uitklap-onderstel... Als u zin heeft (of er is noodzaak) om te dragen, dan draagt u. Mag het gemakkelijker en wilt u de tas op trolley gebruiken, dan kan dat ook en bindt u hem op de trolley. Klaar is Kees.
Trolleys zijn er overigens ook in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende is de 3-wiels trolley die u voor u uit duwt. Met een eenvoudig kliksysteem is uw tas veelal snel op uw trolley te bevestigen en vervolgens duwt u het karretje voor u uit door de baan. Veel verschil zit er tussen hoe klein u de trolleys kunt opklappen wat belangrijk is om bij aanschaf op te letten als u een niet te grote laadruimte heeft in uw auto. Af en toe zie je nog wel 2-wiels trolleys (die je achter je aan trekt) maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Wél van deze tijd is de E-trolley: een elektrisch aangedreven golfkarretje om uw golftas op te vervoeren. Handig en comfortabel op de baan maar nog wel duurder en nog wat zwaarder om in en uit uw auto te laden. Problematisch is de relatief korte levensduur van de accu's (2 jaar als u regelmatig golft).

- Kleding en schoenenGirls on the course
Golf is een sport met regels en etiquette. Daarom wordt nette, sportieve kleding gewaardeerd. Zeker de wat chiquere golfbanen (zit verschil in onderling) waarderen het absoluut niet als u met een spijkerbroek en slobbertrui de baan wilt betreden. Ruitjesbroeken is allang niet meer verplicht maar nette kleding mag best (al is de foto hiernaast misschien een beetje over the top :-)
Golfschoenen zijn zo gemaakt dat de baan heel blijft en u tóch genoeg grip heeft. Variërend van hele nette klassieke golfschoenen tot bijna 'gympie-achtige' schoenen zijn er te koop. Kan allemaal maar kijk vooral naar comfort (u loopt er ruim 4 uur op bij 18 holes) en functionaliteit als waterdichtheid, gewicht, etc.

- Overige zaken
Dan zijn er natuurlijk nog wat zogenaamde voor de hand liggende randzaken die handig zijn zoals een paar golfballen, wat tee's om uw bal op te plaatsen als u afslaat en niet te vergeten een pitchfork om door uw bal veroorzaakte schade aan de green te herstellen. Ook is een golfhandschoen aan te bevelen. Als rechtshandige golfer draagt u namelijk links een handschoen voor betere grip en minder blaren (en vice versa als linkshandige golfer). Zo zijn er nog veel meer golfhandigheidjes te koop maar dat leert u gaandeweg. (We gaan niet alles verklappen).
Heel veel plezier ermee en... al heeft u brandende vragen die u ons wilt stellen, stuurt u dan even een e-mail naar onze klantenservice.