Soorten en maten golfers

Ieder mens is verschillend. Dat is bij golfers niet anders. Iedereen heeft zijn eigen lichaamsbouw en lichaamslengte en hoewel veel fabrikanten van golfclubs hun standaard golfset uitvoering wel degelijk afstemmen op de grootste groep 'gemiddelde golfers', zijn er soms goede redenen om uw golfclubs 'op maat gefit' te laten leveren. Het 'fitten' van golfclubs betekent het op maat of met specifieke aanpassingen laten uitvoeren van uw nieuwe golfclubs aan de hand van een meting of fitting-sessie.

Is clubfitting een noodzaak?

Veel golfshops 'adviseren' altijd te kiezen voor op maat gefitte golfclubs. In veel gevallen is dat onzin. Door de aanschaf van een standaard golfset af te raden, proberen veel 'offline' golfshops u weg te houden bij de veel voordeligere, online golfshops als GolfDriver.nl. Commercieel belang dus. Clubfitters maken u vaak onterecht bang dat u met een standaard golfset niet uit de voeten zou kunnen. In onze beleving is clubfitting zéker niet altijd noodzakelijk. Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarbij het wel noodzakelijk is. Hele lange of juist hele korte mensen zijn vaak beter af met een aangepaste 'maatwerk' golfijzers. Ook laag-handicap golfers die het maximale uit hun golfmateriaal willen halen, zweren vaak bij een gefitte golfset. Overigens geldt dit alleen bij ijzers want bij alle andere clubs heeft lengte en richting niets met elkaar te maken.

Meten is weten?

Beginnende en licht gevorderde golfers met gemiddelde lichaamsbouw hebben geen of nauwelijks baat bij kleine fitting aanpassingen. Dit is zo'n 85% van alle golfers in Nederland. Op dat niveau weegt het wel of niet zuiver raken van de bal véél zwaarder dan minimale aanpassingen. Pas wanneer u veel kleiner of groter bent dan gemiddeld of uw lichaamsbouw niet helemaal de standaard verhoudingen heeft, is het zinvol om u eens te laten 'inmeten'. Ook als u op het niveau bent aangekomen dat u alles uit uw clubs wilt en kunt halen, pas dan is clubfitting zeker aan te raden.

Uzelf inmeten, hoe werkt dat?

GolfDriverNL-Polshoogte-inmeten-clubfitting

GolfDriver.nl is een online golfwinkel. Een showroom met eigen clubfitting faciliteiten hebben we dan ook niet. U kunt zich laten inmeten bij een golfspecialist / fysieke golfshop. Zij zullen tegen een kleine vergoeding u een advies kunnen geven over de benodigde aanpassingen. Uzelf inmeten is ook niet zo heel ingewikkeld. Vervolgens is het natuurlijk altijd slim om rond te kijken waar u uw set met de geadviseerde aanpassingen het voordeligst kunt kopen. Meestal is dat niet in de fysieke golfshop. Wilt u wél ingemeten worden maar u niet direct verplicht voelen om een golfset daar aan te schaffen, dan kan u dat zomaar een paar honderd euro besparing opleveren.

Clubfitting en GolfDriver.nl

U heeft u laten inmeten en wil een golfset kopen met aangepaste specificaties? GolfDriver.nl laat uw nieuwe golfset door de fabrikant aangepassen aan de door u gewenste specificaties. Geruststellend, want als de fabrikant de clubs op maat fit, weten we in ieder geval zeker dat dit optimaal gebeurt. Dit in tegenstelling tot veel fysieke golfshops waar de kwaliteit van clubfitting nog wel eens ver onder de maat is. Los van specifieke wensten voor uitvoering van clubs met een specifiek type shaft of grip worden er vaak clubs besteld met gevraagde aanpassing in shaftlengte, lie-angle en gripdikte. We staan open voor uw specifieke wensen!

Aanpassen van Shaftlengte

Als u te lang of te kort bent voor de standaard shaftlengte, dan staat u met uw club respectievelijk te gebogen of te rechtop achter de bal. Hierdoor wordt het lastig om een goede swingbeweging te maken en kan het geforceerd roteren van uw lichaam serieuze lichamelijke klachten veroorzaken. Aanpassen van de shaftlengte is dan zeker te adviseren.

Clubfitting op GolfDriver.nl

Aanpassen van de lie angle

De 'lie angle' is de hoek tussen de zool (onderkant) van uw clubhoofd en de shaft. Tijdens uw slag moet het clubhoofd recht op de grond staan (parallel). Als dat niet het geval is, heeft dat vaak met de shaftlengte te maken. Bij lange golfers raakt de zool van het clubhoofd vaak alleen met de voorkant (teen) de grond. Bij kleine golfers is dat precies andersom. Bij het slaan vertrekt de bal dan niet rechtdoor maar gaat hij naar links of rechts (rode stippellijn op de afbeelding hiernaast). Aanpassen van de lie angle heft dit op.

Aanpassen van de grip

Een voor u verkeerde gripdikte kan een oorzaak zijn van slecht geslagen ballen. Iedere golfpro kan u vertellen dat u niet te hard in uw grip moet knijpen tijdens uw slag. Grip, clubfitting op golfdriver.nlIs een standaard grip te dun voor uw handen of zo versleten dat hij te glad geworden is, dan knijpt u al snel te hard in uw grip om te voorkomen dat de club uit uw handen vliegt. Te hard knijpen heeft invloed op de vertrekrichting van de bal. Uw grip zit aan uw shaft geplakt met een laag dubbelzijdig tape. Om de grip dikker te maken wordt er een extra laag (of meer) tape op de shaft gewikkeld voordat de grip wordt geplakt. Hierdoor is de grip iets dikker. Op GolfDriver.nl leveren we ijzers die zijn voorzien van grips met maximaal 4 extra lagen tape eronder zodat de club perfect in uw hand past.

Welke sets op GolfDriver.nl zijn aan te passen?

De fabrikanten van ons assortiment golfsets kunnen de clubs leveren met de door ons aangegeven aanpassingen. Dit zijn echter alleen de lopende, nieuwe collecties golfclubs. Clubs uit oude / uitlopende collecties golfclubs liggen hier al 'kant en klaar' op voorraad en kunnen daarom niet meer in lengte en lie worden aangepast. Die producten worden dus altijd in de standaard fabrieksuitvoering geleverd. Hooguit kunnen we hier nog tegen meerprijs de grips aanpassen (op verzoek en tegen meerprijs).

Heeft u na dit verhaal nog vragen? Neemt u dan even contact op met onze klantenservice. Veel shopplezier!