Steel versus Graphite shafts 
Graphite shafts zijn inmiddels al bijna 50 jaar verkrijgbaar in de golfmarkt en in al die tijd kunnen golfers nog steeds niet besluiten welke shafts nou beter zijn. Zelfs op de PGA Tour zie je zowel topgolfers hun ijzers swingen met grafiet als met staal. Eén ding is zeker, daar waar balsnelheid en maximum afstand van het grootste belang zijn, bij de drivers en fairway woods, heeft graphite nagenoeg een totale overwinning behaald. Maar daar waar het gaat om de shafts voor ijzers is het vooral de persoonlijke voorkeur die bepaalt. Damesclubs hebben overigens per definitie altijd een lichte, soepele Ladies flex graphite shaft.
golfclub shafts

Hoe belangrijk is flex(ibiliteit)?
Verschillen tussen shafts zijn er zeker. Voordat we daarnaar kijken is het volgende wellicht nog belangrijker dan de 'steel of graphite' kwestie. Dat is bijvoorbeeld de flexibiliteit van de shaft die moet passen bij de snelheid van uw swing. Naast (extra) stiff flex, regular flex en senior flex shafts (ook wel lite flex of A-flex genoemd) bestaat er ook Uniflex. Hierbij wordt de flexibiliteit van de shaft bepaald door de swingsnelheid waardoor de club geschikt wordt voor een bredere groep gebruikers. Overigens is niet iedere betere golfer even positief over Uniflex... Eén ding is zeker: hoe hoger uw swingsnelheid, des te stijver uw shaft zou moeten zijn. Zo'n 85% van de heren golfers speelt met regular flex. 95% van de dames speelt met Ladies flex, de overige 5% met een stijvere shaft omdat het niveau te hoog is voor Ladies flex.

Wanneer steel en wanneer graphite?
Onderstaand wat richtlijnen die u wellicht weer wat verder kunnen helpen in uw keuze!

Gebruik steel shafts voor uw ijzers wanneer: 
... Uw budget de hoger geprijsde graphite shafts niet toestaat.
... U al een hoge swingsnelheid heeft zal een zwaardere steel shaft uw tempo lager houden en verhoogt u de controle op de golfbal.
... U met minder 'zwiep' en flexibiliteit in uw swing gevolgen van uw swingafwijkingen wilt beperken.
... U de directe feedback van een mis-hit zo zuiver mogelijk wilt ervaren om te leren wat er verkeerd ging met de slag.

Gebruik graphite shafts voor uw ijzers wanneer:
... U bent lichamelijk niet sterk genoeg om clubs met de zwaardere stalen shafts te swingen.
... U meer afstand wilt met uw ijzer slagen.
... U een zeer laag swing tempo heeft.
... U de stekende trillingen op uw handen bij misslagen met stalen shafts wilt voorkomen.
... U ervaart dat graphite shafts gebruiksvriendelijker zijn in de nadagen van uw golfcarriëre.

Natuurlijk hebben steel shafts, na bijna 100 jaar technische vooruitgang, het maximum zo'n beetje wel bereikt. Met graphite is dat nog zeker niet het geval. De grote shaft-fabrikanten zijn voortdurend bezig om haar graphite shafts te verbeteren om de voordelen van staal vervangen zonder het opgeven van de voordelen van lichtgewicht grafiet. Al een paar jaar zijn er ook de ontwikkelingen van Metal Composite ijzers (MCI) waarbij in één shaft én staal én grafiet worden gecombineerd om kracht van de stijfheid van staal en het vibratie-vermijden van grafiet te bundelen. Misschien is het moment dat we niet meer praten over steel versus graphite niet meer zo ver weg dan u denkt...
 
Bekijk al onze TaylorMade IJzers    Bekijk al onze Cobra Producten