De opmars van de hybride (Update 2020)

De opmars van de hybride (Update 2020)

Heeft u er al één (of meer) in uw golftas? De hybride golfclub maakt een opmars en wij, die de voordelen van deze club kennen, begrijpen prima hoe dat komt..

Als u nog steeds geen hybride golfclub in uw tas heeft, heeft u zich er vast nog niet echt in verdiept. Dat zou na dit artikel wel eens anders kunnen zijn. Veel golfers hebben hem 'ontdekt' en zien de voordelen ervan. Wij vertellen u graag waarom.

What's in the bag?

Cobra F-Max Superlite HybrideIedere golfer heeft los van putter en wedges, een set ijzers in zijn tas. Deze clubs zijn relatief gemakkelijk in gebruik omdat de shaft kort is wat het 'mikken op de bal' gemakkelijk maakt. Tegenwoordig zijn ijzers behoorlijk vergevingsgezind zodat niet zuiver geraakte ballen toch nog redelijk afstand en richting houden. Een mooie ontwikkeling van de laatste 10 jaar die golfers helpt in hun strijd tegen de baan.

Tegenwoordig heeft ook bijna iedereen een driver in de tas. 'Met grote stappen snel thuis' is een gezond uitgangspunt want de meeste afstand overbrug je met zo'n driver. Veel golfers pakken overigens te vaak hun driver (een beetje strategisch denken zorgt dat je je driver bij par 3 en korte par 4 holes wel eens beter in je tas kunt laten). U staat ervan te kijken hoeveel golfers de driver altijd in de tas laten omdat ze er niet mee uit de voeten kunnen. Zélfs golfers met een wat lager handicap kunnen soms gewoon veel meer met andere clubs waardoor ze de driver niet gebruiken. Tsja, als je iets niet oefent, dan wordt je er nooit een ster in. Gewoon vaak oefenen is dus het advies :-).


Bekijk al onze Golfclubs      Bekijk al onze Hybride Golfclubs

Fairway woods op de fairway?

Om veel meters te maken op de fairway zijn lang geleden de 'houten' fairway woods ontwikkeld. Een club met een langere shaft dan uw ijzers... meer zwiep dus ook meer lengte is het gevolg. Een groot clubhoofd brengt veel vertrouwen dus pakken veel golfers in plaats van een ijzer 5, 4 of 3 hun fairway woods uit de tas. Lange ijzers hebben minder loft dus zijn daardoor ook lastiger zuiver te raken. Vooral golfers met een hoge handicap lopen met een grote boog om hun lange ijzers heen. Daarnaast wordt er veel techniek in fairway woods gestopt om de bal binnen de lijntjes te houden. Dus ook al zijn ze door de lange shaft wat lastig te slaan, heel veel mensen gebruiken te pas en te onpas hun fairway wood. Op de fairway of zelfs vanaf de tee. Prima maar...


Bekijk al onze Fairway Woods

De bal in het hoge gras... en toen?

Iedere golfer treft zijn bal regelmatig aan op plaatsen waar hij niet naartoe wilde slaan. Zo gaat dat met golfen :-). Stel... je bal ligt in het hoge gras, naast de fairway in de rough, ver van de green. Wat doe je dan? Het clubblad van een ijzer staat redelijk rechtop. Ondanks dat je met je swing redelijk stijl op de bal kunt inkomen, zal deze club veel weerstand ondervinden van het gras. Ver slaan met een ijzer vanuit het hoge gras kun je hierdoor meestal wel vergeten. Zéker als je je best doet om harder te slaan, werkt dat meestal averechts. TaylorMade M6 Hybride Pak je een fairway wood uit je tas, dan is de weerstand met het gras iets minder dan met een ijzer maar nog altijd aanzienlijk. Het clubhoofd van een fairway wood is daarnaast gewoon groot en dat remt behoorlijk.

Daarnaast is het door de langere shaft ook lastiger om de bal zuiver te raken. Heb je verder geen alternatieven, dan moet je dus een beetje stuntelen. Nou, dán is de hybride een ideale club om te hanteren. De shaft is korter dus goed raken is gemakkelijker. Het clubhoofd is ook compacter dus minder weerstand. Hybrides hebben een laag zwaartepunt waardoor de bal veel 'lift' krijgt ondanks de lagere loft. Die lage loft zorgt overigens wel voor meer afstand. Dit soort situaties maken de hybride een prettige club om bij u te hebben. Voelt ook gewoon goed om voor alles een oplossing te hebben :-). Hier komt ook de naam rescue club vandaan, zoals de hybride ook vaak wordt genoemd.

Psychologie

Iedere golfer weet dat het spel zich voor een groot deel tussen de oren afspeelt. Als het daar goed zit, wordt het wat! Hierdoor is het verschijnsel ontstaan dat mensen niet altijd de club gebruiken omdat dat voor een bepaalde situatie ideaal is maar omdat ze er veel vertrouwen in hebben. Sommige mensen laten clubs die ze echt nodig hebben, toch in de tas zitten en kiezen ze voor een beter aanvoelende oplossing. Sommige slagen moet je niet willen maken (putten vanaf de fairway)  maar er zijn mensen die als het maar even kan hun ijzer 7 uit de tas halen. Of, zoals in dit geval, hun hybride bij iedere gelegenheid als ideaal bestempelen. Iedereen moet doen waar hij zich het best bij voelt. Dan speel je namelijk gewoon met meer vertrouwen en dat maakt het alleen maar beter.


Conclusie

Los van alle verhalen die de ronde doen, denk ik dat vooral de beginnende en licht gevorderde golfers één of meer hybride clubs in de tas zouden moeten hebben. Spelers met lagere HCP hebben er ook zeker baat bij om hun bal met een hybride op 200 meter van de green vanuit de rough te knallen. Tuurlijk kan het zonder, maar waarom zouden we het ons moeilijker maken dan nodig? :-) Veel plezier. 

 

Bekijk onze Webshop                                                                                           Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.