12 tips voor amateur golfers bij aankoop van golfclubs (Update 2024)

12 tips voor amateur golfers bij aankoop van golfclubs (Update 2024)

In de afgelopen dertig jaar is golfclub design enorm verbeterd. Zelfs ruimtevaart principes hebben de ontwikkeling van moderne golfclubs beïnvloed. Voor de grootste doelgroep in Nederland, liefhebbende amateur golfers met handicap 54 tot 20, maakt al deze techniek het kopen van golfmateriaal vaak lastig en verwarrend. Als 'licht in de duisternis' hebben we daarom 12 tips voor u die u als leidraad kunt hanteren tijdens uw overwegingen... baat het niet dan schaadt het niet .

Inleiding:

Stel: u bent een beginnende of enigszins gevorderde golfliefhebber en bent op zoek naar nieuwe golfclubs. Waar moet u dan op letten om te voorkomen dat u een miskoop doet? Wat past bij uw handicap en hoe komt u daar achter? Het advies van zo'n zwetsende verkoper in een reguliere golfshowroom is meestal erg 'gekleurd'. Men probeert u graag producten te verkopen met de hoogste winstmarge in plaats van iets waar u echt wijzer van wordt dus om daar nou blind op te vertrouwen, lijkt ons niet zo verstandig. Een beetje inlezen kan dus geen kwaad! Onderstaand geven we u 12 'insider-tips' om u als amateur golfer te voorzien van 'voorkennis' waardoor men u geen knollen voor citroenen verkoopt! Met onderstaande wetenschap zou zelfs zomaar online kunnen slagen.


Tip 1. Beginnen met golfen? Koop geen oude clubs!

Bent u net begonnen met golfen en op zoek naar uw eerste golfset? Maak het uzelf vooral niet te moeilijk. Veel mensen overwegen om op Marktplaats een voordelig (oud) setje golfclubs te kopen omdat men nog niet weet of de golfsport wel leuk is. Ons advies: doe het niet! Tuurlijk... we zijn een commercieel bedrijf maar om goed met oude golfclubs uit de voeten te kunnen, moet u écht al kunnen golfen. Als (nog) ongeoefende golfer raakt u de bal nog niet zuiver genoeg om hiermee te kunnen slaan en eindigt slaan met oude clubs daardoor in een drama. Veel zinvoller is het om een nieuwer, wellicht niet zo duur beginners golfset aan te schaffen. Die clubs zijn erg vergevingsgezind en gebouwd om niet zuiver geraakte ballen toch redelijk 'binnen de lijnen' te kunnen houden. Dat maakt de kennismaking met onze mooie golfsport veel leuker.     

 

Golfclubs Heren       
Golfclubs voor heren                  Golfclubs voor dames


Tip 2. Kies ijzers met een bredere zool

De zool is het onderste gedeelte van IJzers waarmee uw ijzer 'rust' op de grond. Een bredere zool betekent extra gewicht laag in het clubhoofd waardoor een lager zwaartepunt ontstaat. Dat maakt het aanzienlijk gemakkelijker om je slagen een lekker hoge, voorspelbare balvlucht te geven. Een brede zool vermindert ook de kans dat de club in de grond stopt als je per ongeluk wat te ver achter de bal raakt. Kies dus ijzers met een wat bredere zool en vermijd met een zool die dunner zijn dan één wijsvinger-breedte.

 

Tip 3: Kies voor hybrides i.p.v. ‘lange ijzers’

Helaas, de afgelopen decennia hebben de golffabrikanten elk jaar de loft van hun ijzer 3 en ijzer 4 (en in mindere mate ijzer 5) verlaagd. Prima voor (ver-)gevorderde golfers want dat levert lagere, verdere slagen op. Voor gemiddelde golfers is het zuiver raken van de bal met lange ijzers hierdoor een stuk lastiger geworden. Om dit probleem op te lossen is het slim om uw lange ijzers één op één te vervangen voor hybride clubs: ijzer 3 wordt hybride 3… ijzer 4 wordt hybride 4, etc. Meters maken wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.

Tip 4: Besparen? Koop modellen van vorig jaar!

Veel merken vervangen jaarlijks hun productlijnen in het licht van nieuwe technologische vooruitgang. Dit betekent dat de (nieuwe) clubs van vorig seizoen met korting worden uitverkocht. Deze clubs zullen voor veel amateurs meer dan voldoende zijn, maar betekenen dat u vaak honderden Euro’s kunt besparen in vergelijking met de aankoop van de nieuwste collecties. Aanrader… tenzij u de allernieuwste innovaties wenst en prijs voor u ondergeschikt is.


Tip 5: Kies de juiste shaft

Als het gaat om het kopen van ijzers kun je kiezen voor graphite of stalen shafts. Graphite is lichter en kan een hogere swingsnelheid en dus meer afstand dan een stalen shaft genereren. Graphite is ideaal voor vrouwen en senior golfers. Staal is goedkoper en steviger dan grafiet. Staal is ook zwaarder dan grafiet en genereert meer trilling bij ‘mishits’ maar dat geeft u als golfer wel meer feedback over hoe u de bal raakt. Kwestie van voorkeur dus… Meer over leest u in onze blog die al eerder hierover is geschreven.

Tip 6: Zorg ervoor dat uw shaft flex past bij uw swing

De flex van een shaft verwijst naar het vermogen om te buigen. Bij het inzetten van uw swing, buigt de shaft en wanneer de club de bal raakt, moet de shaft weer gestrekt zijn voor het beste resultaat. Een te soepele of juist te stijve shaft zorgen dat u afstand en / of richting inlevert. Belangrijk dus… circa 80% van de heren amateur golfers speelt met regular flex maar als u een (zeer) snelle swing hebt, zal u misschien wel een stiff-flex shaft moeten kiezen. Circa 95% van de dames amateur golfers speelt met ladies flex shaft. Grofweg: slaat u als heer 90 tot 145 meter met uw ijzer 7, dan is regular flex aan te raden. Sommige merken gebruiken de term Uniflex voor shafts die zich qua flexibiliteit aanpassen aan uw eigen swingsnelheid. Ook prima voor startende golfers. 


Tip 7. Wel of geen clubfitting

Voor lang niet iedere golfer is clubfitting noodzakelijk. Meer dan 85% van de nieuwe golfclubs wordt daarom in standaard uitvoering (ongefit) geleverd. Fabrikanten mikken met deze standaard uitvoering op ‘de gemiddelde golfer’ met gemiddelde lichaamsbouw dus vaak is dat prima. Hele lange of juist hele kleine golfers kunnen wel baat hebben bij clubfitting. Ook voor de vergevorderde golfer die alles uit zijn equipement willen halen om zijn handicap nóg ietsje te kunnen verlagen, kan een clubfitter met een lanceringsmonitor aan te raden zijn. Bij beginnende en licht gevorderde golfers met ‘min of meer gemiddelde lichaamsbouw’ zal de focus meer liggen op het zuiver raken van de bal, dat is al lastig genoeg in het begin. Hoe u achter de bal staat, is ook nog geen ‘vast gegeven’ waardoor clubfitting nauwelijks meerwaarde zal hebben. Zou u zich tóch laten fitten en doet u dat bij 3 verschillende clubfitters, dan krijgt u waarschijnlijk 3 verschillende resultaten. Tsja, hoe waardevol is het dan nog in dat geval? Lees hier meer over clubfitting.


Tip 8. Beginner? Kies voor ijzers met ‘oversized’ clubhoofd

Bent u een beginner en zoekt u nieuwe ijzers? Kiest u dan vooral voor een ‘oversized’ clubhoofdontwerp met hol (‘cavity back’) clubhoofd. Grote clubhoofden bieden u een verbeterde sweetspot wat resulteert in meer afstand en vergeving. Naarmate uw spel verbetert, kunt u kiezen voor clubs met een kleiner clubhoofd waarmee u wat vergevingsgezindheid opoffert voor meer ‘gevoel’ en meer ‘stuurbaarheid’.


Tip 9. Begin met de essentie

Als je golf speelt, mag je 14 clubs gebruiken. Als beginner is het niet noodzakelijk om elke mogelijke golfclub in uw tas te hebben. Wilt u besparen, overweeg dan om met de basis te starten: een puter, een sandwedge, een pitching wedge, een hybride club en enkele ijzers. Een driver kan natuurlijk ook maar die is in het begin best lastig te hanteren. Wennen aan slechts een paar clubs zorgt ervoor dat u het gemakkelijkst de bal in de lucht krijgt. Dat is wel zo prettig als u uw spel nog wilt verbeteren. Bent u de beginnersfase eenmaal voorbij, dan weet u ook zeker of u de golfsport wel leuk genoeg vindt om meer te investeren in de sport. Dán is 14 clubs zeker aan te raden omdat u dan voor 'iedere' afstand de juiste club bij u heeft.


Tip 10. Kies als beginner voor clubs met veel loft

GolfDriver.nl golfclubsClubs met een hogere loft maken het gemakkelijker om de bal goed in de lucht te krijgen en ‘mishits’ te verminderen. Goed raken van de bal is in het begin al niet eenvoudig en met clubs met lagere loft, wordt dat alleen nog maar lastiger. Kies voor een driver met minimaal 10 graden loft, voor fariway woods met minstens 17 graden loft. Clubs met een lage loft zijn meer geschikt voor ervaren spelers of voor beginners die ervaring hebben met "stok en bal" sporten zoals tennis of hockey.


Tip 11. Overweeg instelmogelijkheden bij het kopen van een driver

De meeste moderne drivers bieden aanpassingsopties. Het is zeker zinvol te overwegen welke verstelbare opties uw spel zullen verbeteren. Veel drivers (maar tegenwoordig ook fairway woods of hybrides) bieden de mogelijkheid om de loft en daarmee de vertrekhoek van de bal, aan te passen aan uw swing en voorkeur. Als u daardoor de bal gemakkelijker zuiver raakt en / of meer afstand maakt , is dat toch mooi meegenomen. Sommigen clubs hebben zelfs de mogelijkheid om de gewichtsverdeling en balans in de club te veranderen zodat u de balvlucht kunt aanpassen, maar veelal is dat interessanter voor meer gevorderde golfers.


Het selecteren
 van de juiste Loft 

Het bepalen van de juiste loft voor uw swing kan de meest belangrijke beslissing zijn bij de keuze van uw nieuwe driverDe meest voorkomende misvatting is dat drivers met een lagere loft meer afstand en langere drives slaanSoms klopt dat, maar voor heel veel golfers is zelfs het tegenovergestelde het geval. Ja... dat is even schrikken! Veruit de meeste golfers spelen met een driver met een te lage loft om hun grootste potentiële afstand te krijgenHieronder een eenvoudig, indicatief grafiekje dat u kan helpen om de juiste loft voor uw driver te selecteren.

Driver swingsnelheid
80 km/u - loft 15-20 graden
95 km/u - loft 14-18 graden
110 km/u - loft 12-15 graden
125 km/u - loft 11-14 graden
145 km/u - loft 10-13 graden
160 km/u - loft 9-12 graden
175 km/u - loft 8-11 graden
195 km/u - loft 7-10 graden

Drivers

Bekijk onze heren drivers
Bekijk onze dames drivers


Tip 12. Gebruik behoorlijke golfballen

In het moderne golfspel van vandaag is de bal belangrijk. Investeren in goede kwaliteit golfballen kan dan ook zijn vruchten afwerpen. Een betere, zachtere golfbal zorgt voor lage spin bij gebruik van een driver en veel hogere spin bij een wedge. De meerderheid van de golfers is gebaat bij een bal die ontworpen is om meer afstand te maken, in plaats van spin. Raak je als beginner nog veel van je ballen kwijt, dan is het wellicht nog te vroeg om te investeren in betere golfballen maar als je spel is verbeterd, wordt het tijd om meer te investeren in het kopen van kwalitatief hoogwaardige golfballen. Vind u nieuwe golfballen te duur, kijkt u dan eens naar gebruikte 'Lakeballs'... Die kunnen ook prima zijn.


Tenslotte...

Golf is een lastige sport. Zelfs voor mensen met veel 'aanleg' of ervaring met andere slagsporten, is het niet gezegd dat zij de bal direct recht kunnen weg slaan. We hopen dat u met bovenstaande informatie de sport toch wat sneller onder de knie kunt krijgen. Ook al hebben wij veel kennis van golfmateriaal, is het aan u om het te interpreteren op uw manier zodat u er wat aan heeft. Daar wensen we u dan ook heel veel plezier mee! Golf is een prachtige sport... dat blijven we roepen!

 

Reacties

  1. Wilco Jordaan Wilco Jordaan

    Beste heer,

    De reden voor het beperkte aantal linkshandige starters sets komt doordat slechts 3% van de golfers linkshandig golft. Voor veel fabrikanten is het simpelweg te duur om iets te ontwikkelen als er geen volume in dat segment is. Wilson is daarmee wel een uitzondering want de X31 sets zijn er ook linkshandig. Ook Cobra heeft met de XL sets een linkshandige versie beschikbaar. Deze betere set is van mooiere kwaliteit als de X31 sets en is niet alleen geschikt voor de beginner maar ook voor de enigszins gevorderde golfer. Is dat niet iets voor u? ;-)
    Al heeft u vragen, belt u gerust even en vraag naar Wilco, dan kan ik u persoonlijk adviseren :-)

  2. Dries D. Dries D.

    Ik ben een linkshandige beginnende golfer. Ik heb al diverse interessante sets gevonden in graphite. Maar telkens zijn deze maar te verkrijgen voor rechtshandige personen.
    Hoe komt dit? En op welke manier kan men dan toch aan een linkshandige set geraken.
    In een winkel in België kunnen we dan wel,van een bepaald type van Wilson er aangeraken!

  3. Wilco Jordaan Wilco Jordaan

    Goedemorgen heer Schetz,

    De Wilson X31 is inderdaad één van de meest interessante starters sets:. met eigenschappen en techniek die specifiek is ontwikkeld om beginnende golfers maximaal tegemoet te komen. Zéker het feit dat er uitvoeringen voor langere mensen standaard beschikbaar zijn, is ideaal want dat is in dit segment niet gebruikelijk. De kwaliteit in afwerking is in dit segment natuurlijk wat eenvoudiger maar met dit soort sets kunnen mensen relatief eenvoudig leren golfen dus zéker een aanrader. Volgende week ontvangen we weer een hele partij binnen. Als u via de site bestelt, staat er één van die partij voor u gereserveerd.
    Veel plezier in e golfsport!

    M.vr.gr.

    Wilco Jordaan
    GolfDriver.nl

  4. René Schetz René Schetz

    Beste,

    Ik ben een beginnende golfer.
    Mijn lichaamslengte is 1m87.
    Tijdens de les adviseerde de Pro mij om standaard clubs te kopen die met 1 " verlengd zijn.
    Bovendien het advies om ijzeren clubs aan te schaffen.
    Ik las de info over het set WILSON X 31 en ben hier wel in geïnteresseerd.

    Graag uw advies ?

    Kunt u me ook enkele merken van goede ballen geven ?

    René Schetz

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.