Wat is beter: ijzers met steel of graphite shaft? 2018

Wat is beter: ijzers met steel of graphite shaft? 2018

Als golfer heb je best wat te overwegen voordat je materiaal aanschaft. Zo ook bij een nieuwe set ijzers. Wat moet ik kopen? Ijzers met steel of graphite shaft?

SwingsnelheidOf u nou een beginnende of gevorderde golfer bent, u bent echt niet de enige als u eigenlijk geen idee heeft wat u moet aanschaffen: ijzers met steel shaft of ijzers met graphite shaft. Hoe bepaalt u wat beter past bij uw spel en wat voelt nou het meest prettig aan? En waarom? Wat zijn de verschillen in eigenschappen? We helpen u graag uit de brand.

Gewicht en swingsnelheid
Wellicht de meest gehanteerde reden om te kiezen voor ijzers met graphite shafts is dat ze lichter zijn dan ijzers met steel shaft. Logisch verhaal. Dit heeft tot gevolg dat uw swingsnelheid zo'n 2 tot 5 procent hoger wordt en u dus ook meer clubsnelheid en afstand ontwikkelt. Als dát uw belangrijkste drijfveer is, het zo ver mogelijk kunnen slaan, kunt u eigenlijk wel stoppen met het lezen van deze blog. Dan wordt het voor u graphite... of zijn er nog meer belangrijke zaken?

Feedback, gevoel en trilling
Vroeger speelde beginners met graphite en gevorderde met stalen shafts. Als beginnende golfer raakt u de bal nog weleens niet optimaal en dat veroorzaakt bij slaan met stalen shafts veel meer trilling in de handen. Juist die trilling is voor veel spelers dé manier om te voelen wat er fout gaat. Die feedback wordt juist erg gewaardeerd. Hierdoor spelen steeds meer PGA Tour spelers met stalen shafts... vanwege de betere feedback. Lichte shafts zorgen er bij een groot aantal minder gevorderde golfers voor dat het gevoel van controle minder is. Een zwaardere club wordt dan gezien als meer 'vast in de hand' en koersvaster. Zit ook wel wat in...

Prijs en kwetsbaarheid
Golf is al geen hele goedkope sport. De hogere prijs kan een reden zijn om te kiezen voor steel in plaats van graphite. Dezelfde set ijzers kost namelijk al snel € 100,00 tot € 150,00 meer met graphite shafts. Daarnaast beschadigen graphite shafts eerder, ondanks de tegenwoordig heel harde coating die de vesels beschermt. Veel 'gelegenheidsgolfers' rijden de hele zomer met hun golfset in de kofferbak en dán kan het wel verschil uitmaken. Steel is dan gewoon sterker en minder snel beschadigd.

Conclusie
Bepaal voor jezelf welke eigenschappen het meest belangrijk zijn en sla eens een aantal ballen met beide soorten clubs. Er ontstaat dan al snel voorkeur die voor u bepalend kan zijn. Golf is een gevoelskwestie en gaat om vertrouwen in jezelf en het materiaal. Succes uw keuze :-).

Bekijk al onze IJzers

 

Reacties

 1. Wilco2 Jordaan Wilco2 Jordaan

  Beste Golfdokter. Bedankt voor uw reactie. U heeft inderdaad voor een belangrijk deel gelijk maar realiseert u zich wel svp dat wanneer we te diep de technische materie in gaan, 99% het niet kan volgen en afhaakt. We generaliseren zo hier en daar wat en proberen daarmee voor vele starters iets aan licht in de duisternis te brengen :-)

 2. golfdoctor golfdoctor

  tjonge wat wordt er toch eenhoop onzin uitgekraamd over shafts........
  Graphite geeft meer trillingen af dan staal omdat het ook nog een hoger torque % heeft dan staal!
  Hoe flexibeler de shaft heeft NIETS te maken met clubsnelheid. De kop weet nl niet welke shaft er aan vast zit. Omega= (v*r)/ r kwadraat
  de keuze voor graphite of staal hangt af van voorkeur voor materiaal, beleving van de speler, voorkeur voor lichtere club swing weight en zo verder

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden