Wat bepaalt uw driverkeuze? (Update 2020)

Wat bepaalt uw driverkeuze? (Update 2020)

"Ik ben toe aan een nieuwe driver maar heb geen idee wat ik moet kopen?". Wellicht komt dit dilemma u bekend voor? Er is zoveel aanbod en volgens de meeste winkeliers zijn ze allemaal fantastisch... In deze blog geven we u wat handvatten om de juiste driver-keuze te kunnen maken. Al eerder schreven we een blog over wat er in het hoofd van golfers gebeurt als u als golfer toe bent aan een nieuwe driver. Deze blog is een update van een eerdere blog van een paar jaar geleden (2013 en 2018) waarbij de voortschrijdende techniek en het veranderen van de golfmarkt de boel aardig hebben omgegooid. Veel leesplezier!

U heeft geen idee... bekend probleem?

Wellicht een bekend probleem: u bent toe aan een nieuwe driver maar u heeft geen idee wat u moet kopen. Waarom zou u voor A kiezen en niet voor B? Ook onze mening is niet heilig maar wat handvatten zijn allicht welkom. Naast voor de hand liggende keuzes als linkshandig of rechtshandig zijn er wel een paar zaken belangrijk om in de gaten te houden. Onderstaand leest u welke. Toch fijn dat u niet alles zelf hoeft uit te vinden en we u graag een beetje op weg helpen.


Wanneer is het tijd voor een nieuwe driver?

Gebroken Driver | GolfDriver.nlDe ontwikkelingen binnen de markt voor golfmateriaal gaan gestaag door. Wat betreft drivers komen nagenoeg alle grote fabrikanten elk jaar met vernieuwde modellen. Drivers met een vernieuwd design, nieuwe mogelijkheden en nieuwe technieken. Deze nieuwe technieken die meestal bedoeld zijn om de driver eenvoudiger hanteerbaar (vergevingsgezinder) en / of effectiever (betere prestaties) te maken. De laatste 10 jaar is er erg veel veranderd en verbeterd. Op de vraag wanneer u moet gaan nadenken over het vervangen van uw driver, is echter maar één antwoord mogelijk: 'als u het daar tijd voor vindt'.

Natuurlijk... als u hem doormidden heeft geslagen, zal u wel móeten vervangen maar los daarvan is golf een gevoel-sport die voor een groot gedeelte tussen de oren zit. Om fijn met een bepaalde club uit de voeten te kunnen, moet u er een goed gevoel bij hebben. Heeft u het vertrouwen in uw driver verloren, vervang hem dan. Dan is de kans groot dat u daar blij van wordt. Er zijn golfers die probleemloos elk jaar het nieuwste model kopen maar ook golfers die net zo lang doorslaan tot hun driver na een jaar of 10 uit elkaar valt. Gemiddeld genomen spelen amateur golfers circa 4 jaar met dezelfde driver voordat ze hem willen vervangen. Over die periode is de vooruitgang goed merkbaar waardoor u er met de aanschaf van een nieuwe driver zeker op vooruit gaat. Belangrijk, want u investeert een behoorlijk bedrag en dan wilt u er ook écht wat mee opschieten. Dus wanneer vervangt u uw driver? Als ie stuk gaat, als u het vertrouwen erin heeft verloren of als u wilt proeven van de huidige stand van techniek en wilt profiteren van de technologische vooruitgang.


Welk merk moet u kopen?

Allereerst móet u niets. Er zijn nogal wat merken om uit te kiezen als het gaat om drivers. Veel merken ontwikkelen echter op basis van vergelijkbare uitgangspunten waardoor de verschillen onderling vaak niet zo groot zijn als u zou verwachten. Kiest u voor een A-merk driver van premium kwaliteit dan bent u lekker up-to-date qua techniek en kunt u er voorlopig tegenaan. Daarnaast is de kans op kwalitatieve problemen erg klein en dat is natuurlijk ook fijn. Dat vergroot simpelweg de kans op tevredenheid dus daar gaan we voor. Zoals u in onze webwinkel kunt zien, staan wij volledig achter de A-merken Cobra, Mizuno, TaylorMade en Wilson Staff. Bij welk merk u een goed gevoel heeft, is natuurlijk persoonlijk en het design, de specificaties en mogelijkheden bepalen of een driver daadwerkelijk geschikt is voor u. 


Waarin verschillen dames drivers van heren drivers?

Binnen ieder merk wordt onderscheid gemaakt tussen drivers voor dames en drivers voor heren. Vaak verschilt alleen de shaft maar soms ook de vorm, kleur of de eigenschappen van het clubhoofd. In veruit de meeste gevallen is het clubhoofd van een driver wel geschikt voor zowel dames als heren maar hebben dames met een gemiddelde swingsnelheid een damesshaft nodig. Deze 'Ladies-flex' shafts zijn buigzamer dan herenshafts omdat dames nu eenmaal fysiek anders in elkaar zitten dan heren en naar verhouding minder hard en minder explosief aan de club trekken tijdens hun swing. Echter... er zijn natuurlijk ook genoeg (gevorderde) dames met een hogere swingsnelheid die gewoon een heren shaft in hun driver zouden moeten hebben omdat een ladies-flex shaft daarvoor te soepel / zacht is. Met een té soepele drivershaft zal men afstand inleveren en zal het door minder controle lastiger zijn om uw golfbal exact de juiste richting op te slaan. 


Bekijk alle Cobra Drivers       Bekijk Alle Mizuno Drivers       Bekijk alle TaylorMade Drivers       Bekijk alle Wilson DriversWelke eigenschappen?

Eigenlijk is het simpel. Een driver is bedoeld om uw bal ver en zo gecontroleerd mogelijk vanaf de tee de baan in te slaan. Uw niveau bepaalt echter welke eigenschappen uw driver moet hebben, wilt u er goed mee uit de voeten kunnen.

Zo hebben beginnende golfers meer aan een driver die Game Improving (=vergevingsgezind) is. Dit betekent dat bij het niet zo zuiver raken van de bal (en dat gebeurt zéker in het begin erg regelmatig) u toch enigszins de juiste richting en lengte behoudt. Een beetje technische hulp dus... Een driver met zo groot mogelijke Sweetspot en een zo laag mogelijk zwaartepunt zijn ook belangrijk voor startende golfers. Met de Sweetspot bedoelen we het ideale raakpunt op het slagvlak van de driver waarop de bal optimaal wordt gelanceerd. Voor beginners kan dat niet groot genoeg zijn... Vaak kosten deze 'helpende' eigenschappen u wél wat afstand en 'gevoel' maar dat laatste mist u als beginner nog niet zo dus dat is geen probleem.NikeGolf VR-S Covert Driver Een laag zwaartepunt is handig om het gewicht voornamelijk onder de bal te kunnen krijgen tijdens het raken van de bal. Hierdoor laat de bal zich gemakkelijker goed raken en krijgt u niet een te lage balvlucht.  

Als gevorderde golfer zijn maximale afstand en het juist kunnen sturen van de bal vaak belangrijker dan maximale vergevingsgezindheid. Zij raken de bal toch vaker zuiver dan beginners. Ook de 'Feedback' die de driver u geeft na het raken van de bal, is dan belangrijk. De trilling en het geluid van de driver bij het raken van de golfbal geven informatie over u hoe u de bal heeft geraakt. Het is dan aan u om te bepalen wat u daarmee doet om de volgende drive nóg beter te maken.


Huh... verschuifbare gewichtjes?

Veel topklasse drivers zijn op het clubhoofd uitgerust met verschuifbare gewichtjes om de balans in het clubhoofd en dus de balvlucht zelf te kunnen finetunen. Handig als u makkelijker 'op commando' een draw wilt slaan (lichte curve van rechts naar links). U ziet dat veel topgolfers op de PGA Tour dat doen dat om exacter te kunnen sturen en daarmee het risico op een afwijkende balvlucht te beperken. Ook als er onbewust een hardnekkige afwijking is geslopen in uw swing waardoor de balvlucht een curve krijgt, kunnen deze extra instellingen handig zijn om dit te compenseren. Grofweg geldt dat hoe verder de gewichtjes van het slagvak worden geplaatst, des te meer vergeving de driver heeft. 


Welke Loft en loft verstelbaarheid?

Met de loft bedoelen we de lanceerhoek van het clubblad van uw driver. In het kort komt het er op neer dat beginners vaak een wat hoge loft nodig hebben en naar mate uw vaardigheden toenemen u met een lagere loft uit de voeten kunt. Wat is dan hoog en wat is laag is dan uw volgende vraag? Met een hoge loft (11,5 t/m 15 graden) is uw balvlucht hoger en beter te controleren. De hoge loft maakt het gemakkelijker om zuiver te raken. Voor gevorderde spelers betekent zo'n hoge balvlucht verlies van afstand en dat is, bijvoorbeeld op een par-5 hole, ongewenst. Zij nemen het op de koop toe dat met een lagere loft (8 - 11 graden) de bal weliswaar wat moeilijker 'vol' (of 'Square' in vaktermen) te raken is maar het resultaat is een vlakkere, verdere drive. Een te lage loft kan overigens ook ver van ideaal zijn als uw swingsnelheid niet zo hoog is. de bal moet namelijk wel voldoende hoogte hebben om langer in de lucht te blijven voor die extra lengte... Erg handig is dat de meeste nieuwe drivers tegenwoordig verstelbaar zijn in loft. Hierbij kunt u de driver, naar mate u meer ervaring krijgt, verstellen in loft met een meegeleverde verstelsleutel. Absoluut te adviseren als u niet snel 'uit uw driver wilt groeien' maar ook als u gewoon zelf wilt kunnen uitvinden welke loft voor u het beste resultaat oplevert. Een uurtje driving range brengt daarin duidelijkheid. Kijk wat het best voelt!


Welke Flex?

Drivers zijn tegenwoordig allemaal voorzien van een graphite shaft. Deze zijn er over het algemeen in Ladies flex, light flex (ook wel senior flex), regular flex, stiff flex en extra stiff flex. Deze flexibele shafts zijn licht waardoor de swingsnelheid hoger wordt en u verder kunt slaan. Tenminste... als de flex(ibiliteit) van de shaft past bij uw vaardigheden. Hoe hoger uw swingsnelheid, des te stijver moet de shaft zijn. U moet zich voorstellen dat de shaft flink 'zwiept' tijdens uw swing en deze acceleratie brengt dat die de bal hard van uw clubblad af laat springen. Heeft u een te flexibele shaft, dan verliest u controle. Heeft u een te stijve shaft dan gaat die 'zwiepkracht' om de bal hard en zuiver te raken, de mist in. De acceleratie van de shaft komt dan niet op het juiste moment bij de bal zullen we maar zeggen.

Een veel gemaakte fout is dat licht gevorderde golfers té snel kiezen voor stiff flex en hier simpelweg nog niet voldoende techniek en swingsnelheid voor hebben. Zonde... Regular flex is voor zo'n 80% van de golfers een prima keus. Light flex en Ladies flex voor de spelers met lagere swingsnelheid (senioren, dames) en stiff en extra stiff voor de (ver) gevorderde golfers. Overigens zijn er ook wel dames met hogere swingsnelheid die helemaal géén Ladies flex shaft gebruiken maar een 'heren' regular flex shaft... Oud-hockeysters zijn daarvan een goed voorbeeld... 

Dat golf zich voor een groot gedeelte afspeelt tussen de oren, heeft u inmiddels vast wel gemerkt :-) Daarom gaan bovenstaande richtlijnen niet altijd voor 100% op. Ik ken een vergevorderde golfer die met een senior flex driver moeiteloos 250 meter rechtdoor slaat! U bent verbaasd als u ziet hoé krom die shaft staat tijdens zijn swing... En toch gaat het prima. Zo zie je maar. Sla gerust een paar ballen met de driver van uw golfmaat om erachter te komen wat u prettig vindt maar ook wat u niet prettig vindt. Dat kan reuze helpen...


Bekijk al onze Drivers

 

 

                                                                                           Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.