Wat bepaalt uw driverkeuze? 2018

Wat bepaalt uw driverkeuze? 2018

Kent u het volgende dilemma?

"Ik ben toe aan een nieuwe driver maar welke moet ik kopen?". Er is zoveel aanbod en volgens de meeste winkeliers zijn ze allemaal wel prima... In deze blog wat handvaten om de juiste driver-keuze te kunnen maken. Veel leesplezier!

Bekend probleem?
Wellicht een bekend probleem: u bent toe aan een nieuwe driver maar u heeft geen idee wat u moet kopen. Waarom zou u voor A kiezen en niet voor B? Ook onze mening is niet heilig maar wat handvaten zijn allicht welkom. Naast voor de hand liggende keuzes als linkshandig of rechtshandig zijn een paar zaken belangrijk om goed in de gaten te houden, te weten:

Welk merk?
Er zijn nogal wat merken om uit te kiezen als het gaat om golfclubs. Bij GolfDriver.nl beperken we ons tot de 'gevestigde orde' omdat kwaliteit bewezen is en we goed te spreken zijn over het niveau van eigenschappen. Dat vergroot simpelweg de kans op tevredenheid dus daar gaan we voor. Zoals u op onze webwinkel kunt zien, staan wij volledig achter de merken Cobra, Mizuno, TaylorMade, Wilson Staff. Bij welk merk u een goed gevoel heeft is natuurlijk persoonlijk en de specificaties en mogelijkheden bepalen of een driver daadwerkelijk geschikt is voor u.

Bekijk alle Cobra Drivers       Bekijk Alle Mizuno Drivers       Bekijk alle TaylorMade Drivers       Bekijk alle Wilson DriversWelke eigenschappen?
Eigenlijk is het simpel. Een driver is bedoeld om uw bal ver en zo gecontroleerd mogelijk vanaf de tee de baan in te slaan. Uw niveau bepaalt echter welke eigenschappen de driver moet hebben wil u ermee uit de voeten kunnen.
Zo hebben beginnende golfers meer aan een driver die Game Improving (=vergevingsgezind) is. Dit betekent dat bij het niet zo zuiver raken van de bal (en dat gebeurd zéker in het begin erg regelmatig) u toch enigszins de juiste richting en lengte behoudt. Een beetje hulp dus... Een zo groot mogelijke Sweetspot is ook belangrijk voor startende golfers. Met de Sweetspot bedoelen we het beste punt op het slagvlak van de driver waarop de bal optimaal wordt gelanceerd. Voor beginners kan dat niet groot genoeg zijn... Vaak kosten deze 'helpende' eigenschappen u wél wat afstand en 'gevoel' maar dat laatste mist u als beginner nog niet zo dus dat is geen probleem.NikeGolf VR-S Covert Driver
Als gevorderde golfer zijn maximale afstand en het juist kunnen sturen van de bal belangrijker dan de maximale vergevingsgezindheid. U raakt de bal toch vaker zuiver dan een beginner. Ook de 'Feedback' die de driver u geeft na het raken van de bal, is dan belangrijk. De trilling en het geluid van de driver bij impact van de bal geven informatie over u hoe u de bal heeft geraakt. Het is dan aan u om te bepalen wat u daarmee doet om de volgende drive nóg beter te maken.

 

Welke Loft?
Met de loft bedoelen we de lanceerhoek van het clubblad van uw driver. In het kort komt het er op neer dat beginners een hoge loft nodig hebben en naar mate uw vaardigheden toenemen u met een lagere loft uit de voeten kunt. Wat is dan hoog en wat is laag is dan uw volgende vraag? Met een hoge loft (11,5 t/m 15 graden) is uw balvlucht hoger en beter te controleren. De hoge loft maakt het gemakkelijker om zuiver te raken. Voor gevorderde spelers betekent zo'n hoge balvlucht verlies van afstand en dat is, bijvoorbeel op een par-5 hole, ongewenst. Zij nemen het op de koop toe dat de bal met een lagere loft (8 - 11 graden) weliswaar wat moeilijker 'vol' (of 'Square' in vaktermen) te raken is maar het resultaat is een vlakkere, verdere drive. Erg handig zijn de nieuwe drivers met verstelbare loft. Hierbij kunt u de driver naar mate u meer ervaring krijgt, in een lagere loft instellen. Absoluut te adviseren als u niet snel 'uit uw driver wilt groeien'.

Welke Flex?
Drivers zijn tegenwoordig allemaal voorzien van een graphite shaft. Deze zijn er over het algemmen in Ladies flex, light flex (ook wel senior flex), regular flex, stiff flex en extra stiff flex.Deze flexibele shafts zijn licht waardoor de swingsnelheid hoger wordt en u verder kunt slaan. Tenminste... als de flex(ibiliteit) van de shaft past bij uw vaardigheden. Hoe hoger uw swingsnelheid, des te stijver moet de shaft zijn. U moet zich voorstellen dat de shaft flink 'zwiept' tijdens uw swing en deze acceleratie brengt die de bal hard van uw clubblad af laat springen. Heeft u een te flexibele shaft, dan verliest u controle. Heeft u een te stijve shaft dan gaat die 'zwiepkracht' om de bal hard en zuiver te raken, de mist in gaat. De accelleratie van de shaft komt dan niet op het juiste moment bij de bal zullen we maar zeggen. Een veel gemaakte fout is dat licht gevorderde golfers té snel kiezen voor stiff flex en hier simpelweg nog niet voldoende techniek en swingsnelheid voor hebben. Zonde... Regular flex is voor 75% van de golfers prima. Light flex en Ladies flex voor de spelers met lagere swingsnelheid (senioren, dames) en stiff en extra stiff voor de (ver) gevorderde golfers.

Dat golf zich voor een groot gedeelte afspeelt tussen de oren, heeft u inmiddels vast wel gemerkt :-) Daarom gaan bovenstaande richtlijnen niet altijd voor 100% op. Ik ken een vergevorderde golfer die met een seniorflex driver moeiteloos 275 meter rechtdoor slaat! U bent verbaasd als u ziet hoé krom die shaft staat tijdens zijn swing. En toch gaat het prima... Zo zie je maar. Sla gerust een paar ballen met de driver van uw golfmaat om erachter te komen wat u prettig vindt. Dat kan reuze helpen.

Bekijk al onze Drivers

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden